Wat is Auswitch / Auschwitz?


Omdat we merken dat veel mensen informatie over ‘Auswitch’ zoeken,
houden we in deze tekst de foute term ‘Auswitch’ aan.
Schrijf je een verslag, let er dan op dat je de juiste spelling gebruikt: Auschwitz.

* Ben je op zoek naar informatie over het bezoeken van Auschwitz? Klik dan hier.


In het zuiden van Polen, twee uur van de stad Krakau af, ligt concentratiekamp ‘Auswitch’. ‘Auswitch’ is symbool geworden voor de terreur en gruwel van Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland geregeerd door Adolf Hitler en zijn Nazi-partij. De droom van de Nazi’s was een zuiver Arisch Duitsland. Ariërs waren volgens de Nazi’s een ras mensen met een gezond en sterk lichaam, een lichte huidskleur, licht haar en Duits bloed in hun aderen. Andere rassen vonden zij geschikt voor slavenarbeid of wilden ze uit de weg ruimen (vermoorden). De Joden en zigeuners zijn daar een bekend voorbeeld van. Om die reden bouwden de Nazi’s tientallen concentratiekampen en vernietigingskampen. Wie sterk genoeg was, moest werken, de rest werd vergast of doodgeschoten.

Wat is Auswitch?

Auswitch is een verzameling van concentratiekampen in Zuid Polen. Eigenlijk bestaat het uit drie kampen. Omdat gedurende de oorlog steeds meer mensen vermoord moesten worden, werd Auswitch steeds groter. Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp. Auswitch- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.

Doel en geschiedenis van Auswitch

De Nazi’s bouwden concentratiekampen en vernietigingskampen om grote groepen mensen efficiënt te vermoorden. In 1939 hadden zij Polen al ingenomen en bouwden in dat grote land verschillende kampen. De grond rondom het stadje Oświęcim in Zuid Polen werd ook aangewezen als plek waar concentratiekampen moesten komen. De kampen rondom Oświęcim kregen de Duitse verbastering van deze naam en werden daarom Auswitch genoemd.

Auswitch - concentratiekamp en vernietigingskamp

Gevangenen in Auswitch

Nazi’s hielden vooral Joden gevangen in concentratiekampen. Maar ook veel andere mensen kwamen in een kamp terecht en verloren daar van hun leven. Zigeuners, homo’s, mensen die hadden gestudeerd, mensen die Joden hielpen met vluchten, soldaten uit andere landen en mensen die het niet eens waren met de nazi’s. Ook veel Polen zijn om het leven gekomen in Auswitch.

Bekendheid van het kamp

Auswitch is het bekendste concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Dat komt onder andere omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen zijn vermoord. Auswitch was een enorm groot kamp in die tijd – het was zelfs de grootste verzameling van kampen. De naam is ook bekend geworden omdat het één van de weinige kampen is, die nog deels overeind staat. Toen de Nazi’s wisten dat ze verslagen zouden worden, probeerden ze zoveel mogelijk bewijzen te vernietigen. Veel kampen zijn platgebrand. Dat Auswitch nog deels overeind staat, geeft mensen de mogelijkheid om slachtoffers te herdenken en van het verleden te leren.

Auswitch met eigen ogen zien?

Wil je Auswitch zelf eens bezoeken? Voor iedereen een must see in Europa en heel makkelijk te organiseren. Vanuit de leuke Zuid Poolse stad Krakau kun je een excursie boeken vanaf € 32. Een stedentrip naar Krakau met vliegticket en hotel boek je makkelijk bij De Jong Intra.
kamp auswitch auschwitz nazi

Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2018

Meer informatie over Auswitch op de officiële website (Engels).

 

Lees ook:

Excursies naar Auschwitz vanuit Krakau (1,5 uur rijden)
Stedentrip naar Krakau
Welke Auschwitz tour kies je?
Bezoek Auschwitz per bus vanuit Nederland