Informatie over Auswitch / Auschwitz

Omdat we merken dat veel mensen informatie over ‘Auswitch’ zoeken,
houden we in deze tekst de foute term ‘Auswitch’ aan.
Schrijf je een verslag, let dan op dat je de juiste spelling gebruikt: Auschwitz.

In het zuiden van Polen, twee uur van de stad Krakau af, ligt concentratiekamp ‘Auswitch’. ‘Auswitch’ is symbool geworden voor de terreur en gruwel van Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland geregeerd door Adolf Hitler en zijn Nazi-partij. De droom van de Nazi’s was een zuiver Arisch Duitsland. Ariërs waren volgens de Nazi’s een bepaald ras mensen met een gezond en sterk lichaam, een lichte huidskleur, licht haar en Duits bloed in hun aderen. Andere mensen vonden zij geschikt voor slavenarbeid of moesten vermoord worden (zoals de Joden). Om die reden bouwden de Nazi’s tientallen concentratiekampen. Wie sterk genoeg was, moest werken, de rest werd vergast of doodgeschoten.

Wat is Auswitch?

Auswitch is een verzameling van concentratiekampen in Zuid Polen. Eigenlijk bestaat het uit drie kampen. Omdat er gedurende de oorlog steeds meer mensen vermoord moesten worden, werd Auswitch steeds groter. Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp. Auswitch-Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz-Monowitz was het grootste kamp en nummer 3. Dit was vanaf 1941 een werkkamp en deed een jaar later ook dienst als concentratiekamp.

Doel en geschiedenis van Auswitch

De Nazi’s bouwden concentratiekampen om grote groepen mensen efficiënt te vermoorden. In 1939 hadden zij Polen al ingenomen en bouwden in dat grote land verschillende kampen. De grond rondom het stadje Oświęcim in Zuid Polen werd ook aangewezen als plek waar concentratiekampen moesten komen. De kampen rondom Oświęcim kregen de Duitse naam: Auswitch.

Auswitch bezoeken

Gevangenen in Auswitch

Nazi’s hielden vooral Joden gevangen in concentratiekampen. Maar ook veel andere mensen kwamen in een kamp om het leven. Zigeuners, homo’s, mensen die hadden gestudeerd, mensen die Joden hielpen met vluchten, soldaten en mensen die het niet eens waren met de nazi’s. Veel Polen zijn ook om het leven gekomen in de kampen.

Bekendheid van het kamp

Auswitch is het bekendste concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Dat komt onder andere omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen zijn vermoord. Auswitch was toendertijd de grootste verzameling van kampen. De naam is ook bekend geworden omdat het één van de weinige kampen is, die nog deels overeind staat. Toen de Nazi’s wisten dat ze verslagen zouden worden, probeerden ze zoveel mogelijk bewijzen te vernietigen. Veel kampen zijn platgebrand.

Meer informatie over Auswitch op de officiële website (Engels).

 

Auschwitz met eigen ogen zien?

Wil je Auschwitz zelf eens bezoeken? Voor iedereen een must see in Europa en heel makkelijk te organiseren. Vanuit de leuke Zuid Poolse stad Krakau kun je een excursie boeken voor rond de € 32. Een stedentrip naar Krakau met vliegticket en hotel boek je makkelijk bij De Jong Intra.

 

Lees ook:
Bezoek Auswitch per bus vanuit Nederland
Excursies naar Auswitch vanuit Krakau (1,5 uur rijden)
Stedentrip naar Krakau
Andere interessante bezienswaardigheden in Krakau