Concentratiekamp Auschwitz


Read this page in English - Auschwitz Birkenau
auschwitz birkenau concentratiekamp ingang
Concentratiekamp Auschwitz is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Op rijafstand van Krakau vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime en een belangrijke reden voor mensen uit de hele wereld om een bezoek aan Krakau te brengen.

Meerdere concentratiekampen

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in het Poolse stadje Oświęcim. Auschwitz is een verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi’s vanaf 1940 daar lieten bouwen. Auschwitz I werd als eerste ingericht, als concentratiekamp. De ingangspoort met de woorden ‘Arbeit macht frei’ heeft iedereen wel eens op de foto gezien. In de stenen barakken zijn veel verschillende exposities te zien over de gang van zaken in het kamp. Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, ook wel bekend onder de naam Birkenau. Dit vernietigingskamp is later bijgebouwd. In dit deel van het kamp, met de bekende spoorlijn door de toegangspoort, de houten barakken en het prikkeldraad, zijn de meeste slachtoffers gevallen.

Auschwitz, een belangrijk monument voor iedereen

concentratiekamp auschwitz birkenauConcentratiekamp Auschwitz is tegenwoordig een belangrijk monument voor iedereen. Voor mensen die meer willen weten over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog of voor mensen die de slachtoffers en de oorlog willen herdenken. Krakau, met het nabij gelegen vliegveld, is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het kamp. Daarom combineren veel bezoekers het concentratiekamp met een stedentrip naar Krakau. Vanuit de stad rij je in zo’n 1,5 uur naar het concentratiekamp. In Krakau kun je kiezen voor een georganiseerde tour, die je ophaalt en terugbrengt naar je hotel. Het kan ook de moeite lonen om op eigen gelegenheid te gaan, om zo rustig alle tijd te krijgen om Auschwitz te bekijken.

Georganiseerde tour naar kamp Auschwitz

Bij een georganiseerde tour hoef je niets van te voren te regelen. Een goede optie is een tour reserveren via www.getyourguide.nl. Je wordt dan vaak met de bus opgehaald en teruggebracht bij je hotel. Je kunt voorbij de rijen lopen en er staat een Engelse gids op je te wachten bij het museum. Ook krijg je een korte documentaire te zien over het concentratiekamp. Deze uitgebreide tour bijvoorbeeld laat zowel Auschwitz als Birkenau zien, kost rond de € 35 p.p en duurt zo’n 8 uur, inclusief reistijd. Voor mensen die geen creditcard hebben of liever met iDeal betalen, hier is ook een goede Auschwitz tour voor dezelfde prijs.

Sinds kort kun je ook een Auschwitz rondleiding in het Nederlands krijgen. Perfect voor mensen die zich niet zo goed kunnen concentreren op de Engelse taal. Dit is een privé rondleiding, dus de prijs hangt af van met hoeveel mensen je bent. Voor 2 personen betaal je bijvoorbeeld € 92 p.p, ben je met meer dan 6 dan wordt het € 45 p.p. Het vervoer zit niet bij de rondleiding inbegrepen, dus kijk hieronder naar de opties per trein, bus of huurauto.

 

Zelf concentratiekamp Auschwitz bezoeken

concentratiekamp auschwitz birkenau
Wil je wat meer tijd in het museum of zelf beslissen welke tentoonstellingen je bezoekt? In dat geval kun je op eigen gelegenheid naar het concentratiekamp. Toegang tot voormalig concentratiekamp Auschwitz is gratis en het kamp is het hele jaar open. Maar let op, de regels om Auschwitz op eigen gelegenheid te bezoeken zijn sinds 2015 veranderd. Om de toestroom van toeristen in goede banen te leiden is het aantal kaarten dat per uur wordt uitgegeven beperkt:

  • Je gratis toegangskaartje reserveer je van te voren via visit.auschwitz.org. Het is sterk aan te raden je, zeker in het hoogseizoen, heel ver van te voren op deze manier te registreren. Doe je dit niet, dan is het goed mogelijk dat je er simpelweg naast grijpt omdat er geen kaarten meer zijn voor die dag.
  • Van 1 april tot 31 oktober, van 10.00-15.00 uur, kun je Auschwitz 1 (het hoofdkamp) alléén met een gids bezoeken. Wil je zonder gids rondlopen, dan moet je dus voor of na die tijd komen, of in een andere maand. Ook voor een bezoek zonder gids, zijn echter kaarten nodig die je ver van tevoren moet reserveren. (zie punt hierboven)
  • Een rondleiding door een gids kun je van te voren bestellen via visit.auschwitz.org. Ook hiervoor geldt: reserveer dit zo vroeg mogelijk, vol is vol. De rondleiding van 3,5 uur kost 45 złoty (ca. €11) p.p. Gidsen zijn er onder meer in Engels en Duits. Voor 300 złoty heb je een privé gids voor jouw eigen gezelschap. Het museum heeft geen Nederlandstalige gidsen beschikbaar.
  • Indien er geen kaarten meer via de website van het museum zelf te krijgen zijn, kun je meestal nog wel met een georganiseerde tour vanuit Krakau mee.

De ontvangst is bij de ingang van Auschwitz I waar ook het grootste deel van het museum is gevestigd.

Eigen vervoer naar concentratiekamp Auschwitz

  • Bij het regionaal busstation (regionalny dworzec autobusowy ) achter het centraal station vertrekken meerdere bussen per uur die je voor de deur van het museum afzetten. De rit duurt 1.40 uur en een retourtje kost ongeveer 28 złoty. De bussen hebben ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ voorop staan en je kunt gewoon instappen zonder reservering. Buskaarten koop je bij de chauffeur of bij een loket op het station.
  • Vanaf het station vertrekt elk uur een trein naar station Oświęcim. De trein doet er iets langer over en kost tussen de 20 en 30 złoty. Vanaf station Oświęcim kun je een taxi nemen naar de ingang van concentratiekamp Auschwitz. Kijk voor meer informatie op de site van de spoorwegen.
  • Een taxi naar de kampen zal je ongeveer € 85 (350 złoty) voor een enkele reis kosten.
  • Ook met een eigen auto of huurauto kun je eenvoudig het kamp bereiken. Ben je met meer mensen, dan is een huurauto wellicht de meest praktische oplossing. Voor 45 euro heb je al een auto voor 7 personen. Parkeren kost ongeveer 10 złoty per dag. Je betaalt een klein bedrag aan tol voor de snelweg op de heen- en terugweg.
Auschwitz informatie

Adres: ul. Wieźniów Oświęcimia 20, Oświęcim
Geopend: dagelijks, vanaf 8.00 (sluitingstijd varieert, afhankelijk van het seizoen)
Prijzen: Entree gratis, inleidende documentaire 4 złoty, rondleiding vanaf 40 złoty (zie website)
Auschwitz: officiële website

Het is aan te raden om tijdens een bezoek zowel Auschwitz I als Auschwitz/Birkenau te bezoeken. Auschwitz I is veelal het startpunt en in het grootste deel van de barakken zijn tentoonstellingen en exposities over het leven in het kamp, of de vervolgingen daarbuiten. Auschwitz/Birkenau maakt op de meeste mensen veel indruk, omdat juist hier de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk wordt. Georganiseerde tours rijden je over het algemeen naar beide kampen. Voor mensen die op eigen gelegenheid komen, rijdt er eens per uur een gratis pendelbus tussen beide voormalige kampen.

 

Tip: Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn in één dag

Wil je zowel Auschwitz als de Wieliczka Zoutmijn bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Een tour is veruit de beste (zo niet enige) manier om dit te regelen. De pakketprijs voor beide excursies is rond de € 80 inclusief al het vervoer, gidsen, service. Voordeel van deze tour is dat ook de lunch inclusief is, bij andere combi-tours is die voor eigen kosten.

Tip 2: Auschwitz bezoeken vanuit Warschau?

Ook als je in de Poolse hoofdstad zit, is een bezoek aan Auschwitz een interessante mogelijkheid. Wil je meer informatie over concentratiekamp Auschwitz bezoeken vanuit hoofdstad Warschau? Op deze pagina vind je de mogelijkheden, tips en de voor- en nadelen.

<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden in Krakau’

Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2017