Bezoek Auschwitz: voormalig concentratiekamp


Read this page in English - Auschwitz Birkenau
auschwitz birkenau concentratiekamp ingang
Concentratiekamp Auschwitz is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Op rijafstand van Krakau vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime. Voor mensen uit de hele wereld is Auschwitz een belangrijke reden om een bezoek aan Krakau te brengen.

Meerdere concentratiekampen

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in het Poolse stadje Oświęcim. Auschwitz is een verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi’s vanaf 1940 daar lieten bouwen. Auschwitz I werd als eerste ingericht, als concentratiekamp. De ingangspoort met de woorden ‘Arbeit macht frei’ heeft iedereen wel eens op de foto gezien. In de stenen barakken zijn veel verschillende exposities te zien over de gang van zaken in het kamp. Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, ook wel bekend onder de naam Birkenau. Dit vernietigingskamp is later bijgebouwd. In dit deel van het kamp, met de bekende spoorlijn door de toegangspoort, de houten barakken en het prikkeldraad, zijn de meeste slachtoffers gevallen.

Auschwitz, een belangrijk monument

concentratiekamp auschwitz birkenauConcentratiekamp Auschwitz is tegenwoordig een belangrijk monument voor iedereen. Voor mensen die meer willen weten over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog of voor mensen die de slachtoffers en de oorlog willen herdenken. Krakau, met het nabij gelegen vliegveld, is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het kamp. Daarom combineren veel bezoekers het concentratiekamp met een stedentrip naar Krakau. Vanuit de stad rij je in zo’n 1,5 uur naar het concentratiekamp. In Krakau kun je kiezen voor een georganiseerde tour, die je ophaalt en terugbrengt naar je hotel. Het kan ook de moeite lonen om op eigen gelegenheid te gaan, om zo rustig alle tijd te krijgen om Auschwitz te bezoeken.

Georganiseerde tour naar kamp Auschwitz

Bij een georganiseerde tour hoef je zelf niets te regelen. Een goede optie is een tour reserveren via www.getyourguide.nl. Je wordt dan vaak met de bus opgehaald en teruggebracht bij je hotel. Je kunt voorbij de rijen lopen en er staat een Engelse gids op je te wachten bij het museum. Ook krijg je een korte documentaire te zien over het concentratiekamp.
Er zijn al tours vanaf € 30, al geeft een duurdere tour je vaak wel meer tijd. Deze uitgebreide tour laat bijvoorbeeld zowel Auschwitz als Birkenau zien. Inclusief reistijd duurt deze tour zo’n 8 uur.

Dit jaar (2020) is er ook weer een Auschwitz rondleiding met Nederlandse gids te boeken. Dit is een privé rondleiding die tussen de € 31 en € 126 p.p. kost. Ben je met meer dan 10 mensen, dan betaal je de lagere prijs. Kom je alleen, dan betaal je de hogere prijs voor je Nederlandse privé rondleiding door Auschwitz. Deze touroperator regelt geen vervoer, wel kun je direct treinkaartjes bijkopen bij hen. Let op: vanaf het treinstation is het nog 2 kilometer naar de kampen toe. Een huurauto of met de bus gaan, is ook een optie.

Zelf concentratiekamp Auschwitz bezoeken

concentratiekamp auschwitz birkenauLet op! Sinds maart 2020 kun je Auschwitz enkel nog met een gids bezoeken.

Je kunt vanuit Krakau naar Auschwitz met een georganiseerde tour. Organiseer je liever zelf iets, dan kun je ook op eigen gelegenheid naar het concentratiekamp gaan. Je reserveert dan van te voren kaartjes bij Auschwitz. Met deze kaartjes sluit je aan bij een gids die jou én een andere groep mensen rondleidt door de kampen. Je vervoer naar Auschwitz regel je zelf.

  • Je toegangskaartje voor een rondleiding reserveer je van te voren via visit.auschwitz.org. Het is sterk aan te raden, zeker in het hoogseizoen, ver van te voren te registreren. Doe je dit niet, dan is het goed mogelijk dat je er simpelweg naast grijpt, omdat er geen kaarten meer zijn voor die dag. Kaartjes via de website kun je op z’n vroegst drie maanden van tevoren reserveren. De rondleiding van 3,5 uur kost 70 złoty (ca. € 16) p.p., die van 6 uur (study day) kost 110 złoty (ca. € 26). Gidsen zijn er onder meer in Engels en Duits. Voor 500 złoty (€ 118) heb je een privé gids voor jouw eigen gezelschap. Het museum zelf heeft geen Nederlandstalige gidsen meer beschikbaar.
  • Indien er geen kaarten meer via de website van het museum zelf te krijgen zijn, kun je meestal nog wel met een georganiseerde tour vanuit Krakau mee.

De ontvangst is bij de ingang van Auschwitz I waar ook het grootste deel van het museum is gevestigd.

Eigen vervoer naar concentratiekamp Auschwitz

  • Bij het regionaal busstation (regionalny dworzec autobusowy) achter het centraal station vertrekken meerdere bussen per uur die je voor de deur van het museum afzetten. De rit duurt 1.40 uur en een retourtje kost ongeveer 28 złoty. De bussen hebben ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ voorop staan en je kunt gewoon instappen zonder reservering. Buskaarten koop je bij de chauffeur of bij een loket op het station.
  • Vanaf het station vertrekt elk uur een trein naar station Oświęcim. De trein doet er ongeveer even lang over als de bus en kost rond de 20 złoty voor een retour. Aangekomen op station Oświęcim is het nog 2 kilometer naar het museum. Er rijdt een lokale bus vanaf dat station, ook kun je een taxi nemen naar de ingang van concentratiekamp Auschwitz. Kijk voor meer informatie op de site van de spoorwegen. Je kunt van te voren je treinkaartje online kopen, zodat je dat niet op het station hoeft te doen. Geheel in het Nederlands, je betaalt met je creditcard of iDeal.
  • Een taxi naar de kampen zal je ongeveer € 85 (350 złoty) voor een enkele reis kosten.
  • Ook met een eigen auto of huurauto kun je eenvoudig het kamp bereiken. Ben je met meer mensen, dan is een huurauto wellicht de meest praktische oplossing. Voor 45 euro heb je al een auto voor 7 personen. Parkeren kost ongeveer 10 złoty per dag. Je betaalt een klein bedrag aan tol voor de snelweg op de heen- en terugweg.

Auschwitz I en II: bezoek allebei

Auschwitz informatie

Adres: ul. Wieźniów Oświęcimia 20, Oświęcim
Geopend: dagelijks, vanaf 7.30 (sluitingstijd varieert, afhankelijk van het seizoen)
Prijzen: inleidende documentaire 6 złoty, rondleiding vanaf 70 złoty
Auschwitz: officiële website

Het is aan te raden om tijdens een bezoek zowel Auschwitz I als Auschwitz / Birkenau te bezoeken. Auschwitz I is veelal het startpunt en in het grootste deel van de barakken zijn tentoonstellingen en exposities over het leven in het kamp, of de vervolgingen daarbuiten. Auschwitz / Birkenau maakt op de meeste mensen veel indruk, omdat juist hier de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk wordt. Georganiseerde tours rijden je over het algemeen naar beide kampen. Voor mensen die op eigen gelegenheid komen, rijdt er minimaal 2 keer per uur een gratis pendelbus tussen beide voormalige kampen.

 

Tip: Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn in één dag

Wil je zowel Auschwitz als de Wieliczka Zoutmijn bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Een tour is veruit de beste (zo niet enige) manier om dit te regelen. Er worden een aantal van dit soort tours aangeboden, en de pakketprijs voor beide excursies ligt rond de 70-80 euro. inclusief vervoer.

Tip 2: Auschwitz bezoeken vanuit Warschau?

Ook als je in de Poolse hoofdstad zit, is een bezoek aan Auschwitz een interessante mogelijkheid. Wil je meer informatie over concentratiekamp Auschwitz bezoeken vanuit hoofdstad Warschau? Op deze pagina vind je de mogelijkheden, tips en de voor- en nadelen.

<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden Krakau’

Laatst bijgewerkt op 1 maart 2020