Bezoek Auschwitz: voormalig concentratiekamp

Read this page in English - Auschwitz Birkenau
auschwitz trein

Concentratiekamp Auschwitz is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Op rijafstand van Krakau vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime. Voor mensen uit de hele wereld is Auschwitz een belangrijke reden om een bezoek aan Krakau te brengen.

Bezoek Auschwitz I en Auschwitz / Birkenau

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in het Poolse stadje Oświęcim. Auschwitz is een verzamelnaam voor meerdere concentratie- en vernietigingskampen die de nazi’s vanaf 1940 daar lieten bouwen. Auschwitz I werd als eerste ingericht, als concentratiekamp. De ingangspoort met de woorden ‘Arbeit macht frei’ heeft iedereen wel eens op de foto gezien. In de stenen barakken zijn veel verschillende exposities te zien over de gang van zaken in het kamp. Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, ook wel bekend onder de naam Birkenau. Dit vernietigingskamp is later bijgebouwd. In dit deel van het kamp, met de bekende spoorlijn door de toegangspoort, de houten barakken en het prikkeldraad, zijn de meeste slachtoffers gevallen.

Concentratiekamp Auschwitz: een belangrijk monument

concentratiekamp auschwitz birkenauConcentratiekamp Auschwitz is tegenwoordig een belangrijk monument voor iedereen. Voor mensen die meer willen weten over de holocaust en de Tweede Wereldoorlog of voor mensen die de slachtoffers en de oorlog willen herdenken. De stad Krakau, met het nabij gelegen vliegveld, is de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan het kamp. Daarom combineren veel bezoekers het concentratiekamp met een stedentrip naar Krakau. Vanuit de stad rij je in zo’n 1,5 uur naar het concentratiekamp. In Krakau kun je kiezen voor een georganiseerde tour, die je ophaalt en terugbrengt naar je hotel. Het kan ook de moeite lonen om op eigen gelegenheid te gaan. Zo heb je meer vrijheid en kun je langer of korter blijven.

Georganiseerde tour naar Auschwitz

Bij een georganiseerde tour hoef je zelf niets te regelen. Een goede optie is een tour reserveren via www.getyourguide.nl. Je kiest daar een tour uit en wordt met de bus opgehaald en teruggebracht, vaak bij je hotel. Je kunt voorbij de rijen lopen en er staat een Engelse gids op je te wachten bij het museum. Ook krijg je een korte documentaire te zien over het concentratiekamp en een brochure met meer informatie.

Het annuleringsbeleid bij deze site is soepel. Mocht je reis niet door kunnen gaan vanwege corona, dan krijg je geld terug of een voucher. Er zijn al tours vanaf € 30, al geeft een duurdere tour je vaak wel wat meer tijd. Deze uitgebreide tour laat bijvoorbeeld zowel Auschwitz I als Birkenau zien. Inclusief reistijd duurt deze tour zo’n 8 uur. Een bezoek aan Auschwitz is dus over het algemeen een dagexcursie, al zijn er ook opties om op één dag zowel de zoutmijnen als Auschwitz te bezichtigen. Zie onderaan deze pagina.

Privé tour Auschwitz met Nederlandstalige gids

Sinds kort kun je toch weer met een Nederlandstalige gids door Auschwitz. Deze gids geeft je in het Nederlands een rondleiding door het concentratiekamp. De prijs is rond de € 100 per persoon voor senioren en tegen de € 200 voor andere leeftijden. Hier krijg je wel een privétour voor. Vervoer vanaf Krakau en de toegang zitten bij de prijs inbegrepen.

Tour zonder gids

Er worden ook tours vanuit Krakau aangeboden zónder gids. Je krijgt dan vervoer vanuit Krakau naar het voormalig concentratiekamp, en krijgt daar tijd om zelf het terrein te verkennen. Deze tour geeft je zo’n 2 uur om rond te kijken in Auschwitz I en een uur in Auschwitz Birkenau. Na afloop wordt je weer terug gebracht in Krakau.

Zelf concentratiekamp Auschwitz bezoeken

concentratiekamp auschwitz birkenauRegel je liever zelf iets, dan kun je ook op eigen gelegenheid naar het voormalig concentratiekamp gaan. Je reserveert dan van te voren kaartjes op de site van Auschwitz. Met deze kaartjes sluit je aan bij een gids die jou én een andere groep mensen rondleidt door de kampen. Je vervoer naar Auschwitz regel je zelf.

  • Je toegangskaartje voor een rondleiding reserveer je van te voren via visit.auschwitz.org. Het is sterk aan te raden, zeker in het hoogseizoen, ver van te voren te registreren. Doe je dit niet, dan is het goed mogelijk dat je er simpelweg naast grijpt, omdat er geen kaarten meer zijn voor die dag. Kaartjes via de website kun je op z’n vroegst drie maanden van tevoren reserveren.
  • Een kaartje met gids kost bij Auschwitz 85 złoty (ca. € 20) p.p.. Je krijgt dan een rondleiding in een kleine groep, en een headset te leen om de gids goed te verstaan. De rondleiding gaat door zowel Auschwitz I als Auschwitz Birkenau, het busritje tussen beide kampen zit bij de prijs in. Gidsen zijn er onder meer in Engels en Duits. De tour van 6 uur (study day) kost 125 złoty (ca. € 30). Het museum zelf heeft geen Nederlandstalige gidsen meer in dienst.
  • Er zijn ook kaartjes beschikbaar waar géén gids bij zit. Je hebt dan de mogelijkheid zelf het terrein te verkennen. Deze kaartjes zijn gratis en ook te reserveren via de website van Auschwitz. Nadeel is wel dat deze kaartjes alleen voor de (na)middag gelden, waardoor er mogelijk niet genoeg tijd overblijft om alles te zien. Ook voor deze tickets geldt: op is op.
  • Indien er geen kaarten meer via de website van het museum zelf te krijgen zijn, kun je meestal nog wel met een georganiseerde tour vanuit Krakau mee.

De ontvangst is bij de ingang van Auschwitz I waar ook het grootste deel van het museum is gevestigd. Vanwege het coronavirus is er bij de ingang de mogelijkheid om je handen en kleding te ontsmetten. Op verschillende plekken in het museum is desinfectiezeep voor de handen te vinden. De groepen waarmee gidsen over het terrein lopen zijn tijdelijk beperkt tot 15 mensen. Zo blijft het mogelijk om voldoende afstand te houden tijdens een bezoek.

Eigen vervoer naar concentratiekamp Auschwitz

  • Bij het regionaal busstation (regionalny dworzec autobusowy) achter het centraal station vertrekken meerdere bussen per uur die je voor de deur van het museum afzetten. De rit duurt 1.20 uur en een retourtje kost ongeveer 30 złoty. De bussen hebben ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ voorop staan en je kunt gewoon instappen zonder reservering. Buskaarten koop je bij de chauffeur of bij een loket op het station. Bekijk hier hoe laat de bussen gaan.
  • Je kunt voor iets meer geld ook voor een shuttlebus gaan, retourtjes kosten zo’n 15 euro en zijn via iDeal of creditcard te koop.
  • Comfortabel zit je ook in de trein. Vanaf het centraal station in Krakau vertrekt elk uur een trein naar station Oświęcim. De trein doet er iets langer over dan de bus en kost rond de 20 złoty voor een retour. Aangekomen op station Oświęcim is het nog 2 kilometer naar het museum. Er rijdt een lokale bus vanaf dat station, ook kun je een taxi nemen naar de ingang van concentratiekamp Auschwitz. Kijk voor meer informatie op de site van de spoorwegen.
  • Een taxi naar de kampen zal je ongeveer € 85 (350 złoty) voor een enkele reis kosten.
  • Ook met een eigen auto of huurauto kun je eenvoudig het kamp bereiken. Ben je met meer mensen, dan is een huurauto wellicht de meest praktische oplossing. Voor 45 euro heb je al een auto voor 7 personen. Parkeren kost ongeveer 10 złoty per dag. Je betaalt een klein bedrag aan tol voor de snelweg op de heen- en terugweg.

Auschwitz I en II: bezoek allebei

Auschwitz informatie

Adres: ul. Wieźniów Oświęcimia 20, Oświęcim
Geopend: dagelijks, vanaf 9:00 (sluitingstijd varieert, afhankelijk van het seizoen)
Prijzen: inleidende documentaire 6 złoty, rondleiding vanaf 85 złoty
Auschwitz: officiële website

Het is aan te raden om tijdens een bezoek zowel Auschwitz I als Auschwitz / Birkenau te bezoeken. Auschwitz I is veelal het startpunt en in het grootste deel van de barakken zijn tentoonstellingen en exposities over het leven in het kamp, of de vervolgingen daarbuiten. Auschwitz / Birkenau maakt op de meeste mensen veel indruk, omdat juist hier de omvang van de gruwelijkheden pijnlijk duidelijk wordt. Georganiseerde tours rijden je over het algemeen naar beide kampen. Voor mensen die op eigen gelegenheid komen, rijdt er minimaal 2 keer per uur een gratis pendelbus tussen beide voormalige kampen.

Tip: Krakau-pas 3 tickets in 1

Je kunt bij het betrouwbare Tiqets ook een nieuwe digitale Krakaupas kopen, daarmee koop je in één keer een bezoek aan Auschwitz met Engelstalige gids en vervoer, een rondleiding door de Wieliczka zoutmijn en een entreekaartje voor het mooie Schindler museum in Krakau zelf. Een Krakau pas kost rond de € 70.

Tip 2: Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn in één dag

Wil je zowel Auschwitz als de Wieliczka Zoutmijn bezoeken als je in Krakau bent? En heb je niet zo veel tijd? Kies dan voor een dagexcursie waarbij je beide monumenten op één dag kunt zien. Probeer je zelf deze twee tours op één dag te combineren, dan zul je merken dat het vrijwel onmogelijk is. Een georganiseerde combinatie-tour is veruit de beste manier om dit te regelen. Er worden een aantal van dit soort tours aangeboden, en de pakketprijs voor beide excursies ligt rond de 70-90 euro. inclusief vervoer.

Tip 3: Auschwitz bezoeken vanuit Warschau?

Ook als je in de Poolse hoofdstad zit, is een bezoek aan Auschwitz een interessante mogelijkheid. Wil je meer informatie over concentratiekamp Auschwitz bezoeken vanuit hoofdstad Warschau? Op deze pagina vind je de mogelijkheden, tips en de voor- en nadelen.

<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden Krakau’

Laatst bijgewerkt: juli 2022