Getto Krakau

In de wijk Podgórze, net buiten het centrum van Krakau, was het oude getto (ghetto) van Krakau. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging is daar nog tastbaar aanwezig. Het getto was bedoeld voor de Joodse bewoners van de stad, die daar verplicht naar toe moesten verhuizen. Vanuit de ommuurde plek werden ze te werk gesteld, of doorgestuurd naar vernietigingskampen.

Ghetto KrakauTegenwoordig is het getto van Krakau een woonwijk die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Zeker nadat Schindler’s Factory, de emaillefabriek van Schindler, tot museum werd omgebouwd. Het museum trek duizenden toeristen naar Podgórze en naar het oude getto. In het getto zijn meerdere plekken die herinneren aan de verschrikkelijke leefomstandigheden onder het nazi-bewind.

 

Bezienswaardigheden in het getto van Krakau

    • Heldenplein: Het Plac Bohaterow Getta, ‘plein van helden van het getto’, lag vroeger midden in het getto. Het monument van lege stoelen, verspreid over het plein, staat symbool voor de leegte die achterbleef na de definitieve ontruiming in maart 1943.
    • Apteka Pod Orlem: De Poolse apotheker Tadeusz Pankiewicz moest, net als andere Polen, verhuizen toen de nazi’s het getto oprichten. Hij weigerde echter, en hield zijn apotheek open midden in het getto. Op die manier kon hij de de inwoners helpen waar mogelijk. Zijn apotheek is nu een klein, maar indrukwekkend museum aan Plac Bohaterow Getta.
    • Fragment van de ghetto muur: Het getto van Krakau werd volledig omringd door een hoge muur om te voorkomen dat mensen ongezien naar buiten glipten. Een deel van die muur staat nog overeind in Ulica Lwowska, waar het nu voorzien is van een gedenkteken. Een ander stuk is te vinden in een speeltuintje, achter een gebouw in de straat Bolesław Limanowskiego.
    • Gedenkplaten: door het hele voormalige getto van Krakau vind je gedenkplaten aan muren van gebouwen die beschrijven wat er in oorlogstijd heeft plaatsgevonden. Van een weeshuis tot verzorgingstehuis of de zetel van de Judenrat; het brengt het getto een stuk dichterbij.
    • Ga met een gids: We noemen het als laatst, maar misschien is het wel het belangrijkste van deze wijk: bekijk de wijk met uitleg. Veel direct zichtbare herinneringen aan de getto zijn er niet meer. Alleen met een goede gids zal de wijk tot leven komen. Of dat nu door middel van een wandeling is, of dat je je laat rondrijden of fietst met een audioguide of dat je een goede reisgids hebt met veel extra uitleg. Op onze pagina met uitleg over verschillende tours/wandelroutes vind je ook een paar opties in de getto van Krakau.

 

Lees ook:
– Blog: De Poolse apotheker die zoveel Joden redde.
– Bezoek het museum in de fabriek van Oskar Schindler

 

<< Terug naar: ‘Bezienswaardigheden in Krakau’