Schindler’s Factory

Oskar Schindler fabriek museum - Bezoek Krakau
Schindler’s factory (Schindlers fabriek) werd wereldberoemd door de Oscarwinnende film ‘Schindler’s List’ van Steven Spielberg. Het verhaal speelt zich even buiten het centrum van Krakau af, in een emaille fabriek onder leiding van de Duitse Oskar Schindler. Naarmate de oorlog vordert en de nazi’s steeds agressiever joodse mensen uit het getto van Krakau deporteren, zet Schindler een plan in werking om zijn joodse werknemers te redden van het kamp. Uiteindelijk redt hij zo de levens van 1100 mensen.

De film is grotendeels opgenomen in Kazimierz, maar het werkelijke verhaal speelt zich net over de rivier af, in de wijk Podgórze. Net buiten deze oude getto van Krakau staat nog altijd Schindler’s Factory. Sinds 2003 is de fabriek een museum dat je kunt bezoeken. Volgens zowel toeristen als locals een bezienswaardigheid die je niet mag missen als je in Krakau bent.

Schindler fabriek - Bezoek KrakauExposities in Schindler’s Factory

Slechts een klein deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en zijn lijst waarop de namen stonden van de mensen van wij hij het leven kon redden. Zo kun je zijn oude kantoor bekijken, volledig ingericht met meubels uit de tijd dat Schindler er zelf nog werkte. Het grootste deel van het museum laat je kennis maken met de stad Krakau onder nazi-bezetting. De geluidsfragmenten, films en foto’s geven een beeld uit die tijd. Een bijzonder leerzaam en indrukwekkend museum, dat je niet mag missen.

Schindler’s Factory bezoeken

Schindler’s Factory informatie

Adres: Ulica Lipowa 4, Krakau
Openingstijden: ma 9.00/10.00 – 14.00/16.00
di-zo 9.00/10.00 – 18.00/20.00
Elke eerste dinsdag van de maand gesloten
Entree: 24 zloty
Website

Schindlers fabriek ligt in stadsdeel Podgórze, even buiten het centrum. Vanaf het centrale marktplein loop je in 30 minuten naar de fabriek, met de bus of tram stap je uit bij de halte Plac Bohaterów Getta. Vanaf daar is het minder dan 5 minuten lopen. In het museum zijn audioguides te huur voor 10 złoty per persoon. Het museum is ook erg interessant om met een gids doorheen te lopen. Je kunt zelf een gids reserveren bij het museum voor 130 zloty. Met zijn 2-en is het echter goedkoper om dan voor een rondleiding inclusief (skip the line) kaartjes te kiezen voor € 18,00 per persoon.

TIP: Schindler’s Factory bezoek je gratis met de Krakowcard. Deze stadspas koop je vanaf 10 euro per dag.

 

Laatst bijgewerkt op 30 januari 2019

 

Lees ook:
Concentratiekamp Auschwitz
De oude joodse ghetto in Krakau
De joodse wijk Kazimierz
<< Terug naar ‘Bezienswaardigheden in Krakau’