De beste Auschwitz tour – welke tour kies jij?

Wanneer je in Krakau bent, is Auschwitz een indrukwekkende must see. Het voormalig concentratiekamp is heel goed vanaf Krakau te bezoeken met een Auschwitz tour. Dat weten bedrijven, daarom kun je tegenwoordig kiezen uit tientallen verschillende tours. Dubbele excursies, rondleidingen zonder vervoer, een Nederlandstalige gids of een comfortabele tour met documentaire. Hoe kies je? Hieronder leggen we je uit wat je van welke tour kunt verwachten en ook wanneer je prima zelf naar Auschwitz kunt gaan.

tour auschwitz birkenau

Zelf bezoeken of een Auschwitz tour?

Het voormalig concentratiekamp bestaat uit drie verschillende kampen, daarvan kun je Auschwitz en Birkenau zelf bezoeken. Waarom zou je dan een tour doen? Nou bijvoorbeeld omdat je:

  • geen zin hebt om zelf met bus- of treinkaartjes te goochelen
  • comfortabel opgehaald wilt worden bij je hotel of appartement
  • graag een aanspreekpunt hebt voor als je vragen hebt
  • of gewoon omdat je te laat bent om zelf kaartjes te reserveren voor Auschwitz

Ook als je geen traditionele tour wilt, en zelf je vervoer regelt, zijn er nog verschillende keuzes: wel of niet een gids inhuren, in welke taal een gids kiezen. Daarover lees je onderaan op deze pagina.

Wil je geen tour doen? Lees dan op deze pagina hoe je een Auschwitz bezoek zelf regelt.

Meest populair: standaard Auschwitz tour

excursies auschwitz birkenau

De meest populaire tour is de traditionele tour. Je wordt opgehaald bij je hotel en reist met een grote of kleine bus naar het kamp toe. In de bus krijg je uitleg en vaak al een korte documentaire te zien. De gids of chauffeur brengt je in Auschwitz naar een Engelstalige gids die jullie groep gaat rondleiden. Tijdens de tour bezoek je Auschwitz en daarna ook kamp Birkenau. Na deze twee rondwandelingen ga je weer naar de bus die je daarna terugbrengt naar je hotel.

Deze tours zijn in het Engels. Aan mensen die Krakau bezoeken, raden we bijna altijd deze optie aan. Zeker als ze geen specifieke eisen hebben. Waarom? Gemak, lage prijzen en erg goed geregeld. Wel zeggen we erbij: probeer de tour te kiezen die het langst duurt, zodat je langer de tijd hebt in de kampen. Daarom verwijzen we vaak naar deze dagtocht van 8 uur.
Op dezelfde website vind je ook andere tours die iets korter en iets goedkoper zijn. Houdt rekening met de reistijd. Die is bij elkaar zo’n 3 á 4 uur, waardoor je dus nog zo’n 3 á 4 uur in de kampen hebt.

 

Dubbele tour: Auschwitz en de zoutmijnen

Een andere populaire tour in Krakau is de dagexcursie naar zowel Auschwitz als Wielickza. Heb je weinig tijd in Krakow dan is dit een heel goede optie om de twee bezienswaardigheden te kunnen zien. Vanwege de reistijden is een tour ook eigenlijk de enige optie om dit te kunnen doen. Deze combinatie zelf maken met twee losse tours en een eigen auto of openbaar vervoer gaat erg krap worden.

Hoe werkt deze tour? Je wordt opgehaald bij je hotel of appartement. Als eerste ga je naar Auschwitz Birkenau, waar je bij een Engelstalige groep wordt gebracht voor een uitgebreide rondleiding. Daarna brengt de bus je direct naar de Wieliczka zoutmijnen. Ook daar sluit je aan bij een Engelstalige gids. Na afloop wordt je weer netjes afgezet bij je hotel.

Een nadeel bij deze tours is dat je altijd eerst naar het concentratiekamp gaat. Een excursie die veel indruk kan maken. Daarna heb je misschien tijd nodig om er even over te praten of na te denken. De rondleiding die vervolgens volgt in de zoutmijnen is een stuk frivoler: mooie kamers, kroonluchters, zout van de muur likken. Als deze combinatie je niet trekt, dan raden we aan om de bezienswaardigheden op verschillende dagen te bezoeken. Dit is wel echt een ideale tour voor iedereen die weinig tijd heeft in Krakau en wel veel wil zien. Je kunt kiezen uit tours waarbij je zelf voor eten zorgt en waarbij alles voor je geregeld wordt. De prijzen zijn hetzelfde of zelfs iets goedkoper dan alles los boeken.

Geen Auschwitz tour, wel een gids

Auschwitz tour met gids

Ook als je op eigen gelegenheid naar Auschwitz-Birkenau wilt, kun je voor een beetje extra gemak kiezen. Via de website van Auschwitz kun je namelijk een privé gids boeken of aansluiten bij een Engelstalige gids. Het aantal kaartjes voor deze groepsrondleidingen is beperkt en zeker in het hoogseizoen kunnen ze al ver van tevoren uitverkocht zijn. Reserveer deze rondleidingen dus op tijd. Mochten er geen kaartjes meer beschikbaar zijn op de dag dat jij wilt, dan kun je vaak wel alsnog mee met één van de Auschwitz tours die hierboven staan beschreven.

Een andere optie is om een Nederlandstalige tour naar het concentratiekamp te boeken. Dit is een stuk prijziger dan een normale Engelstalige tour met vervoer, zeker als je met slechts twee personen bent. Toch kan de persoonlijke aandacht die je krijgt en alle uitleg in het Nederlands zeker de moeite waard zijn. Let er wel op dat je in dit geval zelf je vervoer regelt. De prijs voor deze Nederlandstalige gids in Auschwitz is tussen de 31-120 euro p.p.

 

Reacties

comments