De beste cocktails in Krakau zijn verstopt (en wij verklappen niets)

De beste cocktails in Krakau zijn wel heel moeilijk te krijgen. Stijlvolle cocktailbarren zitten verstopt achter verborgen deuren en in donkere gangen. Om ze te vinden moet iemand je echt even op weg helpen. Dat doen wij graag…een beetje. Hier vindt je de lekkerste cocktails van Krakau.

Mercy Brown Cocktail - Bezoek Krakw
Vermout, rum en een wolk van sigarenrook. Alleen te krijgen in een verstopte speakeasy in Krakau.

Deze stijlvolle cocktailbarren doen hun best om onvindbaar te blijven. Omdat het zoeken naar deze verstopte cafés onderdeel van het avontuur is, verklappen we niet precies waar ze zitten. Je moet zelf ook nog even zoeken. Dat hoort erbij, een goede cocktail krijg je niet voor niets.

Mercy Brown Dive Bar- Speakeasy uit de roaring ’20’s

Sinds een paar jaar fluisteren kenners onder elkaar dat Mercy Brown de beste bar is van Krakau en misschien wel ver daar buiten. Het brengt je terug naar de tijde van de speakeasy in de roaring ’20’s. Keurig geklede barmannen die de meest fantastische cocktails fabriceren. Barmeisjes in burleske jurken en een onweerstaanbaar sfeervolle inrichting die je bijna een eeuw mee terug de tijd neemt. Gezellige jazz of swing die zachtjes uit de speakers kabbelt, maakt het geheel af.

Maar wat Mercy zo bijzonder maakt, zijn de fantastische cocktails die ze ontwikkelen en uitschenken. Hoogwaardige dranken, gemixt met verrassende ingrediënten, op fraaie wijze gepresenteerd. Hun signature cocktail past bij de stijl van het hele cafe: een fijne mix van rum en vermout, geserveerd in een wolk van sigarenrook. Voor Poolse begrippen behoorlijk aan de prijs (drankjes beginnen bij 25 zloty) maar een feest voor de zintuigen.

Hoe vind je Mercy Brown?: het adres is Straszewskiego 28, waar het studentikoze restaurant Smakołyki gevestigd is. De deur naar Mercy Brown zit daar ergens verstopt. Langs de berging en de keuken de trap op, zeg maar. Kun je het niet vinden? Hmmm, misschien….weet de meneer bij de garderobe meer?

Mercy Brown is van van woensdag t/m zondag alleen in de avond open. Check hun Facebook voor de openingstijden. Reserveren is vrijwel elke dag eigenlijk wel een must, stuur daarvoor een mailtje naar tables@mercy-brown.pl

Mercy Brown beste cocktail van Krakau

Z Ust Do Ust – van mond tot mond

De meest raadselachtige cocktailbar van Krakau heet heel toepasselijk Z Ust Do Ust: ‘van mond tot mond’. De enige manier om bij deze trendy bar uit te komen is ook als iemand je er over vertelt. Net als bij Mercy Brown vind je nergens een uithangbord of voordeur die erop wijst dat deze bar überhaupt bestaat. Hun Facebook-pagina geeft alleen maar wat vreemde coördinaten en hun website is letterlijk een 14-delig raadsel wat je al lopend door Kazimierz op moet zien te lossen.

Heb je dat echter voor elkaar gekregen, dan zit je er ook goed bij. Z Ust Do Ust is modern en trendy, maar de cocktails en likeuren smaken er niet minder om. Het barpersoneel weet feilloos met een cocktailshaker om te gaan en de gastvrijheid is hier enorm. En als je er een fijne avond hebt gehad, mag je het rustig doorvertellen aan iemand anders. Maar niet te hard.

Hoe vind je Z Ust Do Ust? Poeh, goede vraag. Je kunt de raadsels op de website volgen voor een leuke speurtocht die uiteindelijk leidt tot de verborgen ingang van deze bar. Geen zin in? Laten we je dan op weg helpen: zoek op Plac Nowy in de Joodse buurt naar een biljart en poolcentrum. Misschien moet je daar het toilet even checken. Tenzij die natuurlijk nét buiten gebruik is…

Sababa – huisgemaakte cocktails en Oosterse hapjes

We maken het jullie niet gemakkelijk. Dus snak je naar een goede cocktail, maar is het je niet gelukt om Mercy Brown of Z Ust Do Ust te vinden? Geen zorgen, Sababa is een makkie. Ze hebben zelfs een uithangbord aan de gevel hangen, dus wat wil je nog meer?

Dat Sababa misschien niet zo heel veel moeite doet om verborgen te blijven, wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is. Ook hier bedenken cocktailkunstenaars de lekkerste drankjes die ze ter plekke met veel vakmanschap voor je maken. De kaart verandert regelmatig, aangezien ze nieuwe dingen uit blijven proberen. De samenwerking met het lager gelegen Israëlische restaurant Hamsa, betekent dat er heerlijke Oosterse hapjes te krijgen zijn. En anders dan bij bovenstaande twee barren, kun je hier ook een biertje of wijntje bestellen.

Hoe vind je Sababa? deze cocktailbar vind je op Szeroka in de joodse wijk Kazimierz, boven restaurant Hamsa. Loop daar de gang in, en je ziet de deur naar boven vanzelf. Makkie toch? Proost!

Lees ook

Gepubliceerd op 30 mei 2019

Reacties

comments