6 x heerlijk ontbijt in Krakau

Ontbijt buffet Krakow
Voor een uitgebreid ontbijt buffet kun je dagelijks bij het knusse Kolanko No.6 terecht.

Niets lekkerder dan je dag in een nieuwe stad beginnen met een goed ontbijt (Śniadania). Of je nou thuis normaal je snee brood overslaat of enkel fruit eet: Krakau is de stad om die gewoonte achter je te laten. Al is het maar voor een dag of vier. Laat je gaan tijdens een chocolade ontbijt of proef van alles wat bij een Pools ontbijt buffet. Hieronder staan onze 5 favoriete plekken voor ontbijt in de Krakau.

  • Ontbijt bij Camelot
   In dit Frans elegant ingerichte restaurantje zit je leuk, de thee is lekker én ze hebben heerlijk ontbijt. Dit café/restaurant is een populaire plek om te ontbijten, voor zowel Krakause locals als bezoekers aan de stad. Hoewel je er soms Poolse heren samen ziet, straalt de inrichting volgens veel Nederlandse mannen wel erg ‘Libelle’ uit. Prima als je samen met je/een vriendin gaat natuurlijk. Camelot heeft een groot aanbod aan broodjes, yoghurts, pannenkoeken en -het is immers vakantie- lekkere taartjes.
  • Hamsa’s Israelische ontbijt
   Wil je eens iets nieuws proberen voor ontbijt? Hamsa, het moderne Israelische restaurant in de Joodse wijk Kazimierz, serveert op zaterdag en zondag een Joods ontbijtbuffet voor 30 zloty. Het weekendbuffet bestaat eigenlijk gewoon uit alle ontbijtjes op hun kaart: ideaal voor mensen die graag van alles wat proeven. Lekker brood, verschillende soorten humus en andere spreads en drie warme gerechten staan klaar op de bar. Versgeperst sap, muntthee of bedoeïenkoffie met specerijen maken je ontbijt af. Deze bestel je apart erbij.
  • Populaire ontbijt plek – Kolanko no. 6
   Voor de mensen die niet in een luxe hotel met ontbijt slapen, maar wel van een ontbijtbuffet houden. Kolanko no. 6 serveert elke dag een ontbijt in de stijl van grote hotels in Krakau. Het restaurantje in de Joodse wijk Kazimierz is geïnspireerd op een ouderwetse Poolse boerderij. Door de grote ramen kijk je uit op een kleine binnentuin, waar je in de zomer in het zonnetje je ontbijt kunt eten. Bij binnenkomst betaal je 23 zl aan de barman en krijg je een bord: het teken dat je meedoet aan het ontbijt. De broodjes, beleg, salades, eieren, cake en yoghurt staan opgesteld op een aantal tafels tegenover de bar. Om de hoek staat een tafel waar je koffie en thee kunt pakken, inbegrepen in de prijs. Sap of een andere drank, kun je apart bij de bar bestellen. Overigens kun je ook buiten het buffet om gaan zitten en een van de andere lekkere ontbijtjes van het menu kiezen: pannenkoeken, broodjes of muesli.

 

Onbijt Krakow
Zelf op zoek naar ontbijt? Zoek naar het woord ‘Śniadania’ en je weet dat je goed zit.
 • Frans ontbijt bij Charlotte
  Favoriete plek voor ontbijt van de vrouwen van Krakau: restaurant Charlotte, Chleb I Wino (brood en wijn). Met hun chocoladerijke ontbijt trekken ze doordeweeks vriendinnen die in alle vroegte voor hun werk samenkomen en in het weekend stelletjes die zich later in de ochtend een ontbijtje gunnen. Deze Franse bistro met terras aan het Szczepanski plein, 5 minuten vanaf de Grote Markt, serveert gelukkig ook ander soorten ontbijt, mocht je liever wat hartiger eten. Voor lunch is deze plek overigens niet zo’n aanrader: de simpele sneeën brood maken de prijs niet waar.
 • Niebieskie Migdały
  Niebieskie Migdały zit middenin de stad – je zit er leuk, de mannen achter de bar zijn heel vriendelijk en de verschillende ontbijtjes (rond de 18 zloty) zijn een goed begin van je dag. Van pretzels met gerookte zalm tot verschillende roereieren. Ook de theeën die je bij je ontbijt kunt bestellen zijn er erg lekker en bestel je een potje, dan kun je nieuw heet water laten bijvullen als het op is. Service!
 • ORZO – hip ontbijt
  Nieuwe ontbijt favoriet onder de locals is ORZO, gelegen vlak naast Schindlers Factory in Podgórze. Het pand is groot, modern, licht en staat stampvol met planten, wat het een fijne plek maakt om de dag te beginnen. De ontbijt kaart is ook nog eens niet kinderachtig. Een ochtendvariatie op een pokebowl of een heuse ontbijtpizza of -burger behoren tot de mogelijkheden. Toch vermoeden we dat er een andere reden is dat jonge hippe Krakauers hier soms in de rij staan voor een ontbijttafel. Bestel je namelijk doordeweeks (tot 12.00 uur) een kop koffie, dan is je ontbijt slecht 1 zloty. In de weekenden draaien ze de boel om en kun je bij je ontbijt (ongeveer 20 á 30 zloty) koffie krijgen voor 1 zloty. Goeie deal!

 

Laatst bijgewerkt op 12 augustus 2018

Reacties

comments