Coronavirus: Polen sluit grenzen tot 13 april

Covid-19, ook wel bekend als het coronavirus, houdt de wereld in zijn greep en voor Polen is dat niet anders. Het land kent nog relatief weinig besmettingen, en dat willen ze graag zo houden. Daarom neemt het verregaande maatregelen. Dat betekent ondermeer dat geplande tripjes naar Krakau de komende weken helaas niet door kunnen gaan.

Belangrijkste informatie over COVID-19 en Polen:

  • Buitenlanders mogen Polen niet meer in;
  • De maatregel gaat in de nacht van zaterdag 14 maart op zondag 15 maart in;
  • De maatregel duurde aanvankelijk 10 dagen, maar is daarna verlengd met nog eens 20 dagen;
  • Na 13 april wordt er door Polen opnieuw gekeken of de maatregelen verlengd worden met nog eens 30 dagen;

Vanaf zondag 15 maart zijn de grenzen gesloten. Polen die in het buitenland verblijven mogen nog terugkeren, maar moeten verplicht twee weken in thuis-quarantaine. Niet-Polen, waaronder dus Nederlandse en Belgische toeristen, mogen het land niet meer in. Internationaal vlieg- en treinverkeer naar Polen is voor buitenlanders niet beschikbaar.

De maatregelen duren in ieder geval in ieder geval tot 13 april, daarna wordt gekeken of het nodig is ze te verlengen met nog eens 30 dagen. Ben je al in Polen, dan kun je na zondag het land alleen nog via de weg verlaten.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij het Poolse ministerie van buitenlandse zaken. Deze site is alleen in het Pools beschikbaar. Voor specifieke vragen kun je 24 uur per dag bellen met de speciale hotline van het Poolse ministerie van volksgezondheid op +48 22 523 8880. Daar wordt Engels gesproken.

Kan ik geld voor mijn reis terugkrijgen?

Heb je komende tijd een reis gepland staan naar Krakau en kan die nu niet doorgaan? Dan wil je waarschijnlijk kijken of je geld terug kunt krijgen. Voor Polen geldt géén negatief reisadvies, dus op basis daarvan kun je geen aanspraak maken op een vergoeding. Toch zijn er, nu de grenzen dicht zijn, veel mogelijkheden om de reiskosten (deels) vergoed te krijgen.

Veel bedrijven zoals boekingsplatform Getyourguide, waar wij op deze site regelmatig tours en uitstapjes van aanraden, gaan vanwege het virus soepel om met annuleringen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Airbnb. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

In dit artikel van het Algemeen Dagblad vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het annuleren van tickets en terugvragen van reiskosten.

Hopelijk komen we snel uit deze situatie, gaan de grenzen weer open en kunnen we snel weer genieten van al het moois wat Krakau te bieden heeft. Tot die tijd: wees voorzichtig, denk om elkaar en blijf gezond!

Reacties

comments