Coronavirus: Polen sluit grenzen tot 12 juni

COVID-19, ook wel bekend als het coronavirus, houdt de wereld in zijn greep en voor Polen is dat niet anders. Het land heeft moeite de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Desondanks worden verregaande maatregelen al versoepeld. Geplande tripjes naar Krakau kunnen de komende weken helaas nog niet doorgaan.

Belangrijkste informatie over COVID-19 en Polen:

  • Buitenlanders mogen Polen niet meer in;
  • Vliegverkeer van en naar Polen ligt stil
  • De maatregel gaat in de nacht van zaterdag 14 maart op zondag 15 maart in;
  • De maatregel is een aantal keer verlengd. Voor nu duurt hij in ieder geval tot 12 juni.

Vanaf zondag 15 maart zijn de grenzen gesloten. Polen die in het buitenland verblijven mogen nog terugkeren, maar moeten verplicht twee weken in thuis-quarantaine. Niet-Polen, waaronder dus Nederlandse en Belgische toeristen, mogen het land niet meer in. Internationaal vlieg- en treinverkeer naar Polen is voor buitenlanders niet beschikbaar. Zoals het er nu naar uitziet gaan op 12 juni de grenzen weer open voor niet-Polen en is het vliegverkeer hervat. Een verlenging van deze maatregelen is echter nog mogelijk.

De maatregelen binnen de landsgrenzen van Polen worden inmiddels wel versoepeld. Zo mogen restaurants en cafés de deuren weer openen, mits ze toegang beperken. Ook buiten samenkomen kan weer in kleine groepen, mits er voldoende afstand gehouden kan worden. Mondkapjes in het openbaar zijn niet langer verplicht, tenzij er niet voldoende afstand gehouden kan worden.

Attracties in en om Krakau

  • Het museum Auschwitz heeft al aangegeven dat de deuren gesloten blijven tot minimaal begin juli.
  • De zoutmijnen bij Wieliczka zijn vanaf 8 juni weer opgesteld voor het publiek. Net als voorheen kun je alleen naar binnen onder begeleiding van een gids. Engelstalige tours worden tweemaal per dag gehouden, om 10.00 en om 16.00 uur. Maximaal aantal deelnemers is 20 personen per groep. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
  • De kasteelheuvel van Wawel, in het hart van Krakau, is opengesteld voor het publiek. Er zijn inmiddels ook weer kaartjes te krijgen voor het grootste deel van de tentoonstellingen in het kasteel.
  • De meeste musea in Krakau zijn sinds mei weer geopend.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij het Poolse ministerie van buitenlandse zaken. Deze site is alleen in het Pools beschikbaar. Voor specifieke vragen kun je 24 uur per dag bellen met de speciale hotline van het Poolse ministerie van volksgezondheid op +48 22 523 8880. Daar wordt Engels gesproken.

Kan ik geld voor mijn reis terugkrijgen?

Heb je komende tijd een reis gepland staan naar Krakau en kan die nu niet doorgaan? Dan wil je waarschijnlijk kijken of je geld terug kunt krijgen. Voor Polen geldt een officieel reisadvies waarbij alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er zijn mogelijkheden om de reiskosten (deels) vergoed te krijgen.

Veel bedrijven zoals boekingsplatform Getyourguide, waar wij op deze site regelmatig tours en uitstapjes van aanraden, gaan vanwege het virus soepel om met annuleringen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Airbnb. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

In dit artikel van het Algemeen Dagblad vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het annuleren van tickets en terugvragen van reiskosten.

Hopelijk komen we snel uit deze situatie, gaan de grenzen weer open en kunnen we snel weer genieten van al het moois wat Krakau te bieden heeft. Tot die tijd: wees voorzichtig, denk om elkaar en blijf gezond!

Laatst bijgewerkt op 02 juni 2020

Reacties

comments