Dit is ijskoud het lekkerste ijs in Krakau

ijs eten in Krakau - Bezoek Krakau

Denk je aan ijs, dan denk je aan Polen toch? Wat? Niet? Nou, wacht dan maar tot je in Krakau bent geweest. De Krakauers zijn gek van ijsjes en je hoeft niet gek op te kijken als je hartje winter in de bittere vrieskou iemand met een hoorntje voorbij ziet komen. Zodra de temperaturen stijgen, groeien ook de rijen voor de salons waar je de lekkerste lody kunt krijgen.

Nu willen we natuurlijk zoveel mogelijk betrouwbare informatie op onze website geven. Zodat we jou zo goed mogelijk de weg wijzen tijdens je tripje naar Krakau. Vandaar dat we flink wat ijssalons in de stad zijn afgegaan om lekker ijsjes te eten grondig onderzoek te doen. Dit zijn wat ons betreft de beste.

Perzisch ijs in Stare Miasto

Op het ruime Szczepański-plein, op steenworp afstand van Rynek Główny, zou je Lodzarnia Tiffany vrij snel over het hoofd zien. Aan presentatie doen ze weinig, de uit Perzië afkomstige eigenaar laat liever de exotische smaken van het ijs spreken. Onze favorieten zijn de smaken Perzische saffraan, Braziliaanse noten en – als ze die hebben – groene thee. Ook de meer traditionele smaken met bijvoorbeeld aardbeien of zwarte bessen barsten van de smaak van écht vers fruit. Locals vertellen het liever niet teveel door, maar: dit is het lekkerste ijs van de stad.
Tiffany vind je op Plac Szczepański 7 en is in de lente en zomer dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00.

Over ijs zal altijd discussie zijn onder de locals van Kraków. Donizetti ijssalon kregen we laatst als tip van een vriendin en ja hoor: overheerlijk. Terwijl er overal in de stad ijs verkocht wordt, is dit zo’n plek waar mensen speciaal een wijk voor omlopen. Karamel en zout, verschillende noten, en nu middenin de zomer natuurlijk ook volop vers fruit ijs. Veel wisselende smaken en volop keuze. Je kunt hier dus prima meerdere keren per stedentrip heen!
Donizetti is op dit moment geopend van 10.30 tot 21.30. Adres: Św. Marka 23.

Lange rijen in Kazimierz

Alsof ze het gratis uitdelen, zo lang is de rij soms voor het kleine Lody Tradycyjna Receptura in de drukke straat Starowiślna. In het winkeltje serveren ouderwets nukkige dametjes al jarenlang een handjevol heerlijke, traditionele ijssmaken. Het levert ze een reputatie op waardoor mensen van heinde en verre aansluiten in de soms gigantisch lange rij. Een artikel over ijs in Krakau zou niet compleet zijn zonder deze te noemen.

De wijk Kazimierz heeft echter nog een andere ijssalon die wat ons betreft hoger aangeschreven staat. ‘Good Lood’ heeft in korte tijd enorme populariteit vergaard. Verwacht ook hier op warme dagen een flinke rij. De ijssalon is vooral bekend om zijn grote porties, iets waar Polen erg gevoelig voor zijn. Daarnaast is ook de smaak erg gewoon heel erg goed. Toppers zijn de karamel met Himalayazout en de simpele, maar oh-zo lekkere śmietanka (room). Ook de wisselende smaken, zoals twarog (Poolse witte kaas) met zwarte bessen, ananas met mint en limoen of M&M’s zijn populair. Op warme dagen raken sommige smaken uitverkocht, dus kom op tijd.

Good Lood heeft in Kazimierz twee filialen die het hele jaar open zijn. Eentje op Plac Wolnica, tot 22.00 uur open, en eentje in het ronde gebouw midden op Plac Nowy. Die is zelfs tot middernacht open. Dankzij hun succes opent Good Lood ook buiten Kazimierz regelmatig filialen. Check de site voor alle locaties.

Vegan (en meer) in Podgórze

Locals en toeristen in de wijk Podgórze, aan de andere kant van de rivier, kunnen zich ook verheugen op een uitstekende ijssalon. Lodi si Gela, vanuit Kazimierz net aan de andere kant van de loopbrug, is het tripje naar de andere oever waard. Hier wordt geëxperimenteerd met gitzwart ijs met kokos, voegen ze bourbon aan het vanille-ijs toe en tref je intrigerende smaken als ‘parmezaan met balsamico’ of ‘mozarella met basilicum’. Daarnaast is Lodi si Gela ook dé ijssalon voor mensen die lactosevrij of vegan eten: een aantal van de heerlijke ijssmaken is zonder melk of room gemaakt.
Lodi si Gela zit op ongeveer 50 meter van de loopbrug over de rivier, op Ulica Staromostowa 1. Geopend van 11.00 tot 20.00, ook in de winter.

 

Laatst bijgewerkt op 30 mei 2019

Reacties

comments