De oorlog in Oekraïne: kun je nog naar Krakau?

Met de invasie door Rusland in Oekraïne komt oorlog ineens erg dichtbij. Nog dichterbij is het in Polen, dat grenst aan het door oorlog verscheurde land. Dat merk je ook in Krakau. Heb je een stedentrip gepland, dan heb je ongetwijfeld vragen over je aankomende reis.

Reisadvies Krakau: alles op groen

In de eerste plaats is het goed om te vermelden: alles in Krakau is open als normaal. Musea zijn te bezoeken, je kunt op een terrasje zitten, rondleidingen volgen en heerlijk eten in de vele restaurants. Krakau is ook veilig. De stad ligt een goede 250 kilometer van de grens met Oekraïne en van oorlogsdreiging is geen enkele sprake. Het officiële reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken staat voor Krakau (en bijna heel Polen) dan ook ‘gewoon’ op groen.

Toch heeft de oorlog wel degelijk grote impact op het leven in de stad. Van de tot nu toe ruim 3,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne, reisde de helft naar Polen. Een groot deel van hen doet dat via Krakau, dat vanuit het Oekraïense Lviv en de Poolse grensstad Przemysl een belangrijke doorvoerroute is.

Vluchtelingen in de stad

Dat merk je tijdens een bezoek aan Krakau. Het station puilt uit van mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. Ook in het centrum is het druk met reizigers die duidelijk niet op vakantie zijn. Velen zijn op doorreis, omdat accommodaties in Krakau zelf vol zitten. Hulp is er aan alle kanten. Veel Krakauers hebben sinds het begin van de oorlog alles uit hun handen laten vallen om de vluchtelingen zoveel mogelijk bij te staan.

Naarmate de oorlog voortduurt, zullen echter ook de opvanglocaties niet meer voldoende zijn. Mensen kunnen niet weken aaneen in een grote opvanghal blijven. Het is daarom bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat de eigenaar van de AirBnB die je maanden geleden geboekt hebt, er nu liever voor kiest om en vluchtend gezin onderdak te verlenen. AirBnB heeft al aangegeven in veel gevallen de kosten te vergoeden voor de hosts.

Gaan of niet?

Je kunt zeker naar Krakau afreizen en daar de stedentrip houden zoals je die gepland hebt. Maar houdt er wel rekening mee dat je hier en daar met de neus op de feiten gedrukt wordt tijdens je vakantie. De realiteit van wat er in Oekraïne gaande is, is niet helemaal te ontsnappen.

Vind je dat niet prettig, vraag dan aan je reisorganisatie wat er mogelijk is. Officieel is er met een groen reisadvies geen reden om te cancellen en hoeven ze niets te vergoeden. Maar gezien de situatie gaan ze mogelijk soepel om met de voorwaarden. Zo heeft bijvorbeeld reisorganisatie Oad aangegeven waar mogelijk alternatieven aan te bieden voor reisjes naar Krakau, of omboeken mogelijk te maken.

Mocht je toch naar Krakau gaan, geniet dan vooral van al het moois wat de stad te bieden heeft. Maar houdt ook in je achterhoofd dat de stad minder zorgeloos is dan normaal.

Help Oekraïne

Wil je ter plekke iets betekenen voor de mensen in Oekraïne, dan biedt Kraków Expats Directory uitgebreide Engelstalige informatie over wat er in de stad nodig is en waar je terecht kunt. Realistisch gezien is het doneren van eten, nieuwe kleding of andere hulpmiddelen een goede optie. Op de site staat hoe je dat het beste kunt doen en waar de inleverpunten zijn.

Wat altijd een goed idee is, is een donatie aan Giro 555 de samenwerkende hulporganisaties.

Reacties

comments