De oorlog in Oekraïne: kun je nog naar Krakau?

Met de invasie door Rusland in Oekraïne komt oorlog ineens erg dichtbij. Nog dichterbij is het in Polen, dat grenst aan het door oorlog verscheurde land. Heb je een stedentrip gepland naar Krakau, dan heb je ongetwijfeld vragen over je aankomende reis.

Reisadvies Krakau: alles op groen

In de eerste plaats is het goed om te vermelden: alles in Krakau is open als normaal. Musea zijn te bezoeken, je kunt op een terrasje zitten, rondleidingen volgen en heerlijk eten in de vele restaurants. Krakau is ook veilig. De stad ligt een goede 250 kilometer van de grens met Oekraïne en van oorlogsdreiging is geen enkele sprake. Het officiële reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken staat voor Krakau (en bijna heel Polen) dan ook ‘gewoon’ op groen.

Toch heeft de oorlog wel degelijk grote impact op het leven in de stad. Van de tot nu toe ruim 3,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne, reisde de helft naar Polen. Een groot deel van hen doet dat via Krakau, dat vanuit het Oekraïense Lviv en de Poolse grensstad Przemysl een belangrijke doorvoerroute is.

Ouderwets gezellig

Daar merk je als bezoeker echter weinig van. Als je goed oplet, merk je dat je meer Oekraïens op straat gesproken hoort worden. Maar dan moet je wel het verschil met Pools kunnen horen natuurlijk. Ook zul je bij veel winkels, restaurants of andere ondernemingen wat vaker affiches of aanplakbiljetten zien in het cyrillisch schrift, dat in Oekraïne gebruikt wordt. Verder wappert de geel-blauwe Oekraïense vlag uit veel ramen.

Op het stationsplein staan een paar tenten om hulp te bieden aan nieuw aangekomen vluchtelingen. Ook het Jewish Community Center in Kazimierz organiseert veel bijeenkomsten en activiteiten voor en door Oekraïners, waar overigens iedereen kan aanhaken. Verder is het in Krakau weer business as usual en kun je als bezoeker genieten van al het mooist dat de stad te bieden heeft.

Help Oekraïne

Wil je ter plekke iets betekenen voor de mensen in Oekraïne, dan biedt Kraków Expats Directory uitgebreide Engelstalige informatie over wat er in de stad nodig is en waar je terecht kunt. Realistisch gezien is het doneren van eten, nieuwe kleding of andere hulpmiddelen een goede optie. Op de site staat hoe je dat het beste kunt doen en waar de inleverpunten zijn.

Wat altijd een goed idee is, is een donatie aan Giro 555 de samenwerkende hulporganisaties.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Reacties

comments