Tips voor 5 dagen Krakau: van de gebaande paden

Yes, 5 dagen naar Krakau! Dat is het ideale aantal dagen om deze Zuid-Poolse stad goed te leren kennen. Naast alle hoogtepunten in de stad en de indrukwekkende excursies daarbuiten, heb je tijd om ook de wat minder bekende plekken te bezoeken. Hieronder lees je onze tips om de allerleukste bezienswaardigheden, cafés en streetfood te vinden in Krakau. 

tips voor Krakau Krakow

Tips voor dag 1, 2 en 3 – alle hoogtepunten van Krakau

Gebruik de eerste drie dagen om de hoogtepunten van de stad en omgeving te zien. Hoe je dat doet, lees je in onze blog Krakau in 3 dagen, alle tips. Zo zie je de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad, en de twee meest bijzondere excursies in de buurt: de zoutmijnen bij Wieliczka en het voormalig concentratiekamp Auschwitz.

Tips voor dag 4 – relaxed en natuur

Krakau heeft mooie natuur in de omgeving. Zeker het bos ‘Las Wolski’ is een leuke tip, omdat het dichtbij ligt en makkelijk te bereiken is. Zowel met je eigen auto als met bus nummer 134 vanaf de bushalte Cracovia (naast het voetbalstadion, lees hier meer info over het Krakause OV). Het bos zelf is erg mooi dankzij alle hoogteverschillen en de dichte begroeiing. Je kunt verschillende routes lopen en bijvoorbeeld een klooster bezoeken of de rotspartijen bekijken. Of je beklimt de gedenkheuvel Kopiec Piłsudskiego voor een onbelemmerd uitzicht over de stad. Vlakbij de eindhalte van de bus staat een plattegrond van het bos met gekleurde routes erop. Maak daar een foto van en ga op pad.

Las Wolski heeft ook nog een andere verrassing: de Krakowse dierentuin. Een mooie dierentuin, die niet al te groot is. Doordat de dierentuin in het bos ligt, voelt het groen en natuurlijk aan en is het een heerlijke plek om rond te lopen. Deels gaat de beplanting van de dierentuin over in het bos ernaast. De hokken zijn modern en vrij ruim, altijd een pluspunt voor een buitenlandse dierentuin. Een bezoekje is een leuk en rustig uitje voor een paar uur. Entreekaartjes kosten minder dan € 5 euro en de bus stopt naast de ingang.

Tips voor dag 5 – terug in de tijd: communistisch Krakau

De Krakause wijk Nowa Huta ligt ongeveer 25 minuten met de tram van het centrum van Krakau af. Misschien is dat de reden dat veel toeristen deze wijk overslaan. Voor mensen met interesse in het Polen van vóór de val van de muur, is het echter een enorm interessante plek. Nowa Huta is namelijk niet langzaamaan gegroeid, maar van te voren volledig gepland op de tekentafel. De opdracht: een ideale communistische woonwijk maken. Met brede straten voor militaire parades en overal dezelfde soort huizen en direct naast de wijk een gigantische staalfabriek waar de arbeiders aan het werk konden. Je kunt meer lezen over de wijk in ons interview ‘Tips van de Poolse Piotr‘, die er heeft gewoond. Nowa Huta heeft twee kleine interessante musea. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, is het erg aan te raden om de wijk met een gids te bezoeken.

Nowa Huta staalfabriek in Krakow
Ingang van de staalfabriek bij de communistische ideaalwijk Nowa Huta

Eten en drinken op dag 4 en 5

Ook leuk om te bezoeken zijn de verschillende foodtrucks in de joodse wijk Kazimierz. Sinds een aantal jaar mogen de busjes op een paar plekken in Kazimierz staan om hun gerechten te verkopen. Van burgers en pannenkoeken, tot vegan gerechten en sushi. Onze favorieten: Frytki Belgijskie, Vlaamse friet waar ze zelfs in België de vingers bij af zouden likken. En natuurlijk een zapiekanka, de Poolse variant van pizza die midden op Plac Nowy kunt kopen.

Minder tijd?

Niet iedereen heeft de luxe om 5 dagen in Krakau te kunnen besteden. Ben je er korter? Dan hebben we tips over hoe je het maximale uit je bezoek kunt halen.

 

Laatst bijgewerkt op 5 maart 2022

Reacties

comments