Vega(n) in Krakau: genieten met een grote V

Je zult maar vegetarisch of vegan eten en een weekend naar Polen gaan. Het land van worsten, stoofschotels en grote stukken varkensbout van de grill. Dat wordt dus afzien als vegetariër of veganist? Welnee, dat valt gelukkig reuze mee. De traditionele Poolse keuken biedt al wat vegetarische opties, maar in Krakau zitten ook meer en meer ontzettend leuke vega-restaurants met een verbazingwekkend gevarieerd aanbod.

De Poolse keuken kent traditiegetrouw al een aantal vega-gerechten. Bestel gerust pierogi ruskie, gevuld met kaas en kool (maar vraag ‘m zonder jus). In veel internationale restaurants zijn ook vegetarische opties bestellen. Daarnaast eten de katholieken traditiegetrouw op vrijdag vegetarisch, hoewel er soms in restaurants gesmokkeld wordt met vleesbouillon in de soep of vis als hoofdgerecht. Voor puur plantaardig kun je terecht bij de specifieke vegan en vega restaurants. En daarvan is er in Krakau keuze zat. De meeste erg trendy, gezellig en belangrijker nog: met heerlijk eten. We zetten de beste hieronder voor je neer.

 • Krowarzywa betekent: ‘de levende koe’. Inderdaad, voor de heerlijke burgers die hier verkocht worden, heeft geen koe (of ander dier) het leven gelaten. Deze enorm populaire vegan burgertent opende na zijn tweede vestiging in Warschau zijn deuren in 2016 voor het eerst in Krakau centrum. Dat de inwoners van Krakau die wel eens iets anders willen dan vlees blij zouden zijn met hun burgers was wel al bekend. Op de foodfestivals waar ze een aantal keer stonden, kon je Krowarzywa herkennen aan de enorme rij ervoor. Wat krijg je bij deze bar? Fantastische burgers gemaakt van wortel, boekweit, kikkererwten en nog een aantal andere keuzes, goede broodjes om ze op te doen en de lekkerste zelfgemaakte ketchup die je ooit hebt geproefd. Of een van de andere sauzen naar keuze natuurlijk.
  Krowarzywa, Sławkowska 8
 • vegetarisch restaurant vegan krakauNova Krova, de vegan burgertent die al langer in Krakau zit heeft ook heerlijke burgers, maar helaas niet zulke lekkere bolletjes. Wat wel een aanrader voor vegans is, is het zondagse ontbijtbuffet dat start vanaf een uur of half elf.
  Nova Krova, plac Wolnica 12
 • Pod Norenami is een van de weinige vegetarische Krakause restaurants waar je echt zit en bediend wordt. De menukaart barst van de Aziatische keuzes, met hier en daar een uitstapje naar Europa en het Midden Oosten. Hier krijg je in plaats van vlees nepvlees met de smaak en structuur van varken, rund of kip. De gerechten zijn erg lekker gekruid en als het restaurant dan ook nog eens Miloslaw bier schenkt, dan kan het niet anders dan aangeraden worden. Reserveren is handig, zeker in het weekend.
  Pod Norenami, Krupnicza 6
 • Glonojad zit aan de noordkant van de binnenstad, zo’n 200 meter vanaf de stadspoort. Hier is het vooral in de middag druk, aangezien veel Polen op dat tijdstip een warme maaltijd eten. Je bestelt je eten bij de bar en kunt daarna gaan zitten in het restaurantje waar een ontspannen sfeer hangt. Het eten is snel klaar, smakelijk en goedkoop. In de zomer kun je op het terras buiten zitten met uitzicht op de stadspoort.
  Glonojad, plac Jana Matejki 2
 • Vegan restaurant KrakauVegab is een nieuwkomer die vrij snel populair is geworden. De naam verklapt het al een beetje: hier eet je kebab, maar dan vegetarisch. Wat in zoverre inhoudt dat je een broodje of tortilla met nepvlees, salade en een saus naar keuze eet. Verwacht geen kebabsmaak, maar lekker is het wel en de porties zijn ruim. In het kleine eettentje zelf kun je redelijk gezellig zitten, maar de meeste mensen halen hun eten af. Vegab zit op Starowislna, tussen de binnenstad en Kazimierz in.
  Vegab, Starowiślna 6
 • Veganic is de nieuwste aanwinst voor vegetarisch en veganistisch Krakau. Het trendy restaurant is gevestigd in het post-industriële horecacomplex Tytano. Bij Veganic kun je kiezen uit heerlijke maaltijden variërend van pasta’s tot vegan burgers met bloemkoolchips en auberginekroketten. Veganic is ’s ochtends al open, dus een ontbijtje kun je ook halen. Maar misschien is één van hun heerlijke taarten ook wel een goed idee.
  Veganic, Dolnych Młynów 10

Bijgewerkt op 7 april 2018

Wat vond jij van deze vegetarische of vegan cafés in Krakau?

Reacties

comments