Coronavirus in Krakau en Polen: alles wat je moet weten

Coronavirus krakau polen

COVID-19, ook wel bekend als het coronavirus, houdt de wereld in zijn greep. Voor Polen is dat niet anders. Het land heeft moeite de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Toch versoepelt het de strenge maatregelen al. Nadat een tijdlang de grenzen van het land dicht waren, kunnen er nu weer tripjes naar Krakau gepland worden.

Belangrijkste informatie over het coronavirus in Polen:

  • Buitenlanders mogen Polen weer in, het vliegverkeer is ook hervat;
  • Vrijwel alle attracties en bezienswaardigheden zijn weer geopend;
  • Sommige bezienswaardigheden laten minder bezoekers toe, stellen een mondkapje verplicht of kennen andere beperking vanwege COVID-19.
  • Mondbedekking is in het openbaar nog verplicht als het niet mogelijk is om 2 meter afstand van elkaar te houden.

Vanaf half maart zijn de grenzen naar Polen drie maanden dicht geweest. Niet-Polen, waaronder dus Nederlandse en Belgische toeristen, mochten het land niet meer in en internationaal vliegverkeer lag plat. Daar is nu een eind aan gekomen, de grenzen zijn weer open.

De maatregelen binnen de landsgrenzen van Polen zijn inmiddels ook flink versoepeld. Zo mogen restaurants en cafés de deuren weer openen, mits ze zorgen dat iedereen afstand kan houden. Ook buiten in groepen samenkomen kan weer, mits er voldoende afstand gehouden kan worden. Mondkapjes in het openbaar zijn soms nog verplicht. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de auto met mensen waar je niet mee samenwoont, in openbare gebouwen en kerken of op plekken waar je geen 2 meter afstand kan houden. Mondkapjes moeten de neus en mond bedekken, maar hoeven geen medisch materiaal te zijn. Een sjaal of katoenen doek voor je gezicht is voldoende.

Coronavirus in attracties in en om Krakau

  • Het museum Auschwitz is weer geopend, weliswaar met enkele maatregelen. Groepen met gids zijn niet groter dan 15 personen, mondkapjes zijn verplicht in de gebouwen en bij de ingang en je temperatuur wordt opgemeten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om handen te ontsmetten en zijn de looproutes aangepast om contact met andere groepen te beperken.
  • De zoutmijnen bij Wieliczka zijn ook weer open. Net als voorheen kun je alleen naar binnen onder begeleiding van een gids. Engelstalige tours worden tot juli tweemaal per dag gehouden, om 10.00 en om 16.00 uur. Vanaf juli vinden ze tussen 10.00 en 17.00 uur elk uur weer plaats. Maximaal aantal deelnemers is 20 personen per groep. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
  • De kasteelheuvel van Wawel, in het hart van Krakau, is opengesteld voor het publiek. Er zijn inmiddels ook weer kaartjes te krijgen voor het grootste deel van de tentoonstellingen in het kasteel.
  • Alle musea in Krakau zijn sinds mei weer geopend en kunnen gewoon bezocht worden.
  • Alle restaurants en café’s zijn weer gewoon geopend. In sommige gevallen zijn er minder tafels, of kunnen andere maatregelen voorkomen.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij de site van de Poolse overheid. Voor specifieke vragen kun je 24 uur per dag bellen met de speciale hotline van het Poolse ministerie van volksgezondheid op +48 22 523 8880. Daar wordt Engels gesproken.

Kan ik geld voor mijn reis terugkrijgen?

Overweeg je een reis naar Krakau te boeken, maar twijfel je? Het is handig om vooraf te checken of je, mocht dat nodig zijn, je geld terugkrijgt al je annuleert. Voor Polen geldt als officieel reisadvies dat er geen veiligheidsrisico’s zijn.

Veel bedrijven zoals boekingsplatform Getyourguide, waar wij op deze site regelmatig tours en uitstapjes van aanraden, gaan erg soepel om met annuleringen. Annuleren kan in alle gevallen tot 24 uur van tevoren, je krijgt dat het volledige bedrag terug. Korter van tevoren annuleren, wordt vergoed met een voucher. Ook Airbnb heeft in het geval van een opleving van het coronavirus versoepelde voorwaarden, terwijl bijvoorbeeld Booking.com ‘gratis annuleren’ als optie bij het boeken biedt. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

In dit artikel van het Algemeen Dagblad vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het annuleren van tickets en terugvragen van reiskosten.

Hoewel Krakau de deuren weer opent en toeristen verwelkomt, is het virus nog niet verdwenen. Wees dus altijd voorzichtig, houd voldoende afstand, was je handen en neem een mondkapje mee. Geniet, maar gebruik gezond verstand!

Laatst bijgewerkt op 6 juli 2020