Coronavirus in Krakau en Polen: alles wat je moet weten

 

Coronavirus Krakau Polen COVID

COVID-19, ook wel bekend als het coronavirus, houdt de wereld in zijn greep. Voor Polen is dat niet anders. Het land vreest inmiddels voor een derde golf aan besmettingen, waardoor er strenge maatregelen van kracht blijven. Het Nederlandse kabinet heeft voor alle landen een negatief reisadvies gegeven dat duurt tot half maart. Tot die tijd zit een tripje naar Polen er dus sowieso niet in.

Belangrijkste informatie over het coronavirus in Polen:

  • Er geldt een negatief reisadvies voor Polen. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, stedentripjes of vakanties niet;
  • In Polen zijn culturele bezienswaardigheden en musea geopend, maar is het aantal bezoekers beperkt;
  • Bij restaurants mag alleen afgehaald worden. Cafés, clubs en kroegen zijn dicht;
  • Een mondkapje in het openbaar is verplicht, net als 1,5 meter afstand houden op straat;
  • Winkels en winkelcentra zijn open, maar laten maar een heel beperkt aantal mensen toe.

Experts zeggen dat Polen aan de vooravond van een grote ‘derde golf’ van corona staat. Na het opheffen van de complete lockdown, gaat het aantal besmettingen inmiddels weer flink omhoog. Het is niet ondenkbaar dat winkels en musea binnenkort de deuren weer moeten sluiten. De huidige strenge maatregelen gelden in ieder geval tot maart, daarna wordt verder gekeken. De Poolse regering is begin 2021 begonnen met  vaccineren.

Helaas is reizen naar Krakau momenteel sowieso geen optie voor Nederlanders en Belgen. Een vakantie of stedentrip is zeker tot half maart geen optie, er geldt een negatief reisadvies.

Coronavirus in attracties in en om Krakau

  • Het museum Auschwitz is momenteel weer open, weliswaar met maatregelen om besmetting te voorkomen. Groepen met gids zijn niet groter dan 15 personen, mondkapjes zijn verplicht in de gebouwen en bij de ingang en je temperatuur wordt opgemeten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om handen te ontsmetten en zijn de looproutes aangepast om contact met andere groepen te beperken.
  • De zoutmijnen bij Wieliczka zijn momenteel open, hoewel het aantal personen in een groep gereduceerd is. Verder treffen de mijnen veel maatregelen om iedereen veilig te houden. Zo wordt er extra vaak schoon gemaakt, zijn er punten om handen te desinfecteren en draagt iedereen mondkapjes.
  • De kasteelheuvel van Wawel, in het hart van Krakau, is momenteel geopend. Er zit een limiet op het aantal bezoekers, maar dat was altijd al zo. Andere musea in de stad zijn ook open, ook zij hanteren een
  • Alle restaurants en café’s zijn gesloten voor publiek. Bij restaurants is het alleen mogelijk om eten af te halen of te laten bezorgen. Hotels zijn open voor overnachtingen, maar verzorgen geen maaltijden. Winkels zijn open, maar het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag is beperkt.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij de site van de Poolse overheid. Voor specifieke vragen kun je 24 uur per dag bellen met de speciale hotline van het Poolse ministerie van volksgezondheid op +48 22 523 8880. Daar wordt Engels gesproken.

Boeken voor deze zomer? Nu doen!

Uiteraard hopen we allemaal deze zomer er weer lekker op uit te kunnen. Wil je een vakantie plannen voor in de lente of zomer? Dan is juist nu misschien een goede tijd om alvast uitstapjes, excursies en tours te boeken. Veel aanbieders hebben bijvoorbeeld op boekingssite Getyourguide, waar wij veel naar verwijzen, de prijzen flink naar beneden gedaan. Zo bespaar je nu soms wel de helft als je leuke dingen boekt voor deze zomer.

Maar wat als je boekt en het kan tóch weer niet doorgaan? Dan is het goed om te weten dat je gemakkelijk kunt annuleren. Getyourguide gaat bijvoorbeeld heel erg soepel om met annuleringen. Afzeggen kan in alle gevallen tot 24 uur van tevoren, je krijgt dat het volledige bedrag terug. Korter van tevoren annuleren, wordt vergoed met een voucher.

Ook Airbnb heeft in het geval van een opleving van het coronavirus versoepelde voorwaarden, terwijl bijvoorbeeld Booking.com ‘gratis annuleren’ als optie bij het boeken biedt. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van al het moois dat Krakau te bieden heeft. Wees tot die tijd voorzichtig, wees lief voor elkaar en blijf gezond!

Foto door Anna Shvets van Pexels

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2021