Coronavirus in Krakau en Polen: alles wat je moet weten

 

Coronavirus Krakau Polen COVID

Het kan weer! Het coronavirus in Polen lijkt redelijk onder controle en de grenzen zijn weer open. Een stedentrip Krakau behoort dus eindelijk weer tot de mogelijkheden. Wel blijven er enkele maatregelen van kracht, zowel bij het inreizen als bij het verblijf in het land. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Belangrijkste informatie over het coronavirus in Polen:

 • Het licht staat op groen, er is niet langer een negatief reisadvies voor Polen;
 • Bij het inreizen moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd of negatief getest bent;
 • Lukt dat niet, dan moet je in Polen verplicht 10 dagen in quarantaine;
 • Een mondkapje in het openbaar is verplicht, net als 1,5 meter afstand houden op straat;
 • Winkels en winkelcentra, restaurants en café’s zijn open Wel is de capaciteit beperkt. Nachtclubs zijn nog dicht.

Het aantal besmettingen in Polen is enorm gedaald. Het land had te maken met een grote tweede golf, maar is sindsdien voortvarend aan het vaccineren. Dat maakt het mogelijk om versoepelingen van de maatregelen door te voeren.

Reizen naar Polen mag weer, mits…

Mede daardoor geeft de Nederlandse overheid een positief reisadvies voor reizen naar Polen. Het land ‘staat op groen’, dus een vakantie of stedentrip is weer mogelijk. Goed nieuws natuurlijk. Wel belangrijk is het om te weten dat de Poolse overheid enkele eisen stelt aan de mensen die het land bezoeken. In het kort:

 • Bij het inreizen laat je zien dat je gevaccineerd bent tegen COVID-19. Dit moet één van de in de EU goedgekeurde vaccins zijn. Als je in Nederland geprikt bent, zit je dus goed. Wat momenteel nog even lastig is, is dat er geen officieel erkend vaccinatiebewijs bestaat. Vanaf 1 juli wordt de Digitaal Corona Certificaat (DCC) in gebruik genomen. Dat zou in de hele EU officieel erkend moeten worden.
 • Ben je (nog) niet gevaccineerd? Dan moet je een negatief testresultaat kunnen tonen. Dit moet van een PCR of antigeentest zijn en mag niet ouder zijn dan 48 uur.
 • Geen vaccinatie en geen negatieve test? Dan moet je bij aankomst eerst 10 dagen in quarantaine. De politie controleert regelmatig of je je daaraan houdt, boetes voor het niet naleven kunnen oplopen tot omgerekend €6.500. Als je tijdens quarantaine negatief test, mag je weer de deur uit. Op deze site kun je – in het Engels – een test boeken. Resultaat volgt binnen 48 uur.

Als je terug naar Nederland gaat hoef je geen test te doen of in quarantaine. Er gelden dan geen beperkingen.

Coronavirus in attracties in en om Krakau

 • Het museum Auschwitz is open. Groepen met gids zijn niet groter dan 15 personen, mondkapjes zijn verplicht in de gebouwen en bij de ingang en je temperatuur wordt opgemeten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om handen te ontsmetten en zijn de looproutes aangepast om contact met andere groepen te beperken.
 • De zoutmijnen bij Wieliczka zijn open. Het aantal personen in een groep is nog wel beperkt is tot 20 mensen. Verder treffen de mijnen veel maatregelen om iedereen veilig te houden. Zo zijn mondkapjes verplicht, wordt er extra vaak schoon gemaakt en zijn er punten om handen te desinfecteren.
 • De kasteelheuvel van Wawel, in het hart van Krakau, is momenteel geopend. Er zit een limiet op het aantal bezoekers, maar dat was altijd al zo. Andere musea in de stad zijn ook open, ook zij hanteren een limiet voor bezoekers. Verder geldt, net als in het hele land, dat je 1,5 meter afstand houdt en binnen mondkapjes draagt.
 • Alle restaurants en café’s zijn geopend voor publiek, maar laten beperkt mensen toe. Restaurants moeten de helft van de tafels leeg laten. Terrassen in de open lucht zijn wel, zonder restricties, gewoon open. Winkels zijn open, maar het aantal mensen dat tegelijk naar binnen mag is beperkt.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij de site van de Poolse overheid.

Boeken voor deze zomer? Nu doen!

Twijfel je nog? Boeken kan met relatief weinig risico. Maar wat als je boekt en het kan tóch weer niet doorgaan? Dan is het goed om te weten dat je gemakkelijk kunt annuleren. Getyourguide, waar wij veel naar verwijzen, gaat bijvoorbeeld heel erg soepel om met annuleringen. Afzeggen kan in alle gevallen tot 24 uur van tevoren, je krijgt dat het volledige bedrag terug. Korter van tevoren annuleren, wordt vergoed met een voucher.

Ook Airbnb heeft in het geval van een opleving van het coronavirus versoepelde voorwaarden, terwijl bijvoorbeeld Booking.com ‘gratis annuleren’ als optie bij het boeken biedt. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Hopelijk kunnen we snel weer genieten van al het moois dat Krakau te bieden heeft. Wees tot die tijd voorzichtig en blijf gezond!

Foto door Anna Shvets van Pexels

Laatst bijgewerkt op 21 juni 2021