Coronavirus in Krakau en Polen: alles wat je moet weten

 

Coronavirus Krakau Polen COVID

COVID-19, ook wel bekend als het coronavirus, houdt de wereld in zijn greep. Voor Polen is dat niet anders. Het land heeft ook te maken gehad met een tweede golf aan besmettingen, waardoor er weer extra beperkingen gelden. Het Nederlandse kabinet heeft voor alle landen een negatief reisadvies gegeven dat duurt tot half maart. Tot die tijd zit een tripje naar Polen er dus sowieso niet in.

Belangrijkste informatie over het coronavirus in Polen:

  • Er geldt een negatief reisadvies voor Polen. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, stedentripjes of vakanties niet;
  • Bij terugkeer uit Polen dien je 10 dagen in quarantaine te gaan;
  • In Polen zijn alle bezienswaardigheden verplicht gesloten. Bij restaurants mag alleen afgehaald worden. Dit geldt in ieder geval tot 27 december 2020;
  • Een mondkapje in het openbaar is verplicht, net als 1,5 meter afstand houden op straat.

Even leek het beter te gaan in Polen. Musea, bezienswaardigheden en restaurants in Krakau openden hun deuren weer en de stad ontving weer wat toeristen. Maar sinds november zit het land ook in een ‘tweede golf’ en is alles weer op slot. De strenge maatregelen gelden in ieder geval tot na de kerst, daarna wordt verder gekeken. De Poolse regering heeft een vaccinatieplan aangekondigd en wil begin 2021 starten met het beschikbaar stellen van 60 miljoen vaccins.

Helaas is reizen naar Krakau momenteel sowieso geen optie voor Nederlanders en Belgen. Een vakantie of stedentrip is komende maanden helaas geen optie, er geldt een negatief reisadvies.

Coronavirus in attracties in en om Krakau

  • Het museum Auschwitz is tijdelijk gesloten, in ieder geval tot 27 december 2020. Daarna gaat het mogelijk weer open met dezelfde maatregelen als eerder golden. Groepen met gids zijn niet groter dan 15 personen, mondkapjes zijn verplicht in de gebouwen en bij de ingang en je temperatuur wordt opgemeten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om handen te ontsmetten en zijn de looproutes aangepast om contact met andere groepen te beperken.
  • De zoutmijnen bij Wieliczka zijn tijdelijk gesloten, in ieder geval tot 27 december 2020. Over eventuele beperkende maatregelen na de heropening is nog niets bekend gemaakt.
  • De kasteelheuvel van Wawel, in het hart van Krakau, is ook gesloten tot in ieder geval 27 december 2020. Hetzelfde geldt voor alle andere musea, bezienswaardigheden en attracties.
  • Alle restaurants en café’s zijn gesloten voor publiek. Bij restaurants is het alleen mogelijk om eten af te halen of te laten bezorgen. Hotels zijn open voor overnachtingen, maar verzorgen geen maaltijden.

Zodra er iets verandert, zullen we deze post zoveel mogelijk updaten. De meest actuele informatie vind je bij de site van de Poolse overheid. Voor specifieke vragen kun je 24 uur per dag bellen met de speciale hotline van het Poolse ministerie van volksgezondheid op +48 22 523 8880. Daar wordt Engels gesproken.

Kan ik geld voor mijn reis terugkrijgen?

Overweeg je een reis naar Krakau te boeken, maar twijfel je? Het is handig om vooraf te checken of je, mocht dat nodig zijn, je geld terugkrijgt al je annuleert. Voor Polen geldt als officieel reisadvies dat tot half maart alleen noodzakelijke reizen zijn toegstaan.

Wil je een vakantie plannen voor in de lente of zomer? Dan is het handig om te weten dat je – mocht het nodig zijn – gemakkelijk kunt annuleren. Veel bedrijven zoals boekingsplatform Getyourguide, waar wij op deze site regelmatig tours en uitstapjes van aanraden, gaan erg soepel om met annuleringen. Afzeggen kan in alle gevallen tot 24 uur van tevoren, je krijgt dat het volledige bedrag terug. Korter van tevoren annuleren, wordt vergoed met een voucher. Ook Airbnb heeft in het geval van een opleving van het coronavirus versoepelde voorwaarden, terwijl bijvoorbeeld Booking.com ‘gratis annuleren’ als optie bij het boeken biedt. Elke onderneming kent echter zijn eigen beleid, neem hiervoor dus contact op met het bedrijf dat jouw reis organiseert, met de luchtvaartmaatschappij of het boekingsplatform en kijk wat de mogelijkheden zijn.

Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van al het moois dat Krakau te bieden heeft. Wees tot die tijd voorzichtig, wees lief voor elkaar en blijf gezond!

Foto door Anna Shvets van Pexels

Laatst bijgewerkt op 16 december 2020