Reisinformatie Krakau

Krakau is één van de mooiste steden van Europa en een stedentrip waard. Een paar dingen zijn handig om van te voren te weten over de ‘culturele hoofdstad’ van Polen.

Geldzaken in Polen

poolse zloty - bezoekkrakau.nl

In Krakau betaal je met de złoty (PLN). Vier złoty is ongeveer één euro, je kunt de prijzen in de stad dus door vier delen. Naast de złoty heb je de grosze, 1 złoty is 100 grosze. Om aan złoty te komen, kun je het beste met je pinpas geld opnemen uit een betaalautomaat. Dit is makkelijker en goedkoper dan geld wisselen bij een wisselkantoor of bank. Op alle grote stations en op de vliegvelden staan betaalautomaten. In de meeste moderne winkels, restaurants en cafés kun je met een pinpas of creditcard betalen. Bij sommige kleinere zaakjes en in het openbaar vervoer accepteren ze alleen contant (munt)geld. Houd dus altijd iets achter de hand.

Fooi

Heb je een fijne service gehad, dan kun je een fooi achterlaten in een restaurant of café. Rond in dat geval het bedrag af of reken tien procent extra. Een fooi geef je door te wachten tot je het geld terugkrijgt en dan iets achter te laten. Van te voren een bedrag aangeven, zorgt enkel voor verwarring. Zeg in ieder geval nooit ‘dankjewel’ als een ober de rekening met geld van de tafel haalt. Dit betekent in Polen dat je geen wisselgeld terug hoeft en je onbedoeld misschien veel te veel fooi geeft.
Een fooi in Krakau wordt altijd contact gegeven, het bedrag optellen bij een betaling via (credit)kaart is zelden mogelijk. Een fooi is overigens geen must in Krakau.

Taal

Pools is de officiële taal in Krakau. Op de meeste plekken in de stad en bij het vliegveld kun je terecht met Engels. Verder buiten de populaire plekken, op de markt of in kleinere winkels, restaurants en hotels spreken mensen soms enkel Pools. Vaak kom je er met handen en voetenwerk wel uit. Een paar woordjes Pools spreken wordt gewaardeerd door de inwoners van Krakau.

 • Goedendag = dzien dobry (spreek uit: dsjen dobrè)
 • Tot ziens = do widzenia (spreek uit: do vietzènja)
 • Dankuwel = dziękuję (spreek uit: dsjenkoeie)

Info over douane

Polen is lid van de Europese Unie en je kunt daarom vrij reizen naar Krakau. Een geldig paspoort of identiteitskaart is verplicht. In Krakau is de alcohol goedkoop, een fles huisgemaakte wodka is daarom een leuk souvenir. Mensen ouder dan 18 mogen tien liter sterke drank meenemen en 800 sigaretten.

Feestdagen

Polen en Nederland hebben veel dezelfde feestdagen, zoals Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, eerste en tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en eerste pinksterdag. Religieuze feestdagen worden serieus genomen, dus hou er rekening mee dat op die dagen winkels, musea en sommige restaurants en café’s gesloten kunnen zijn. Daarnaast kent Polen:

 • 6 januari > Drie Koningen
 •  1-3 mei > Viering Polen en Grondwet
 • 15 juni 2017 > Sacramentsdag
 • 15 augustus > Maria Hemelvaart
 • 1 november > Allerheiligen
 •  11 november > Onafhankelijkheidsdag

Overige informatie voor bezoekers aan Krakau

 • In Krakau staat 230 volt op de stopcontacten, net zoals in Nederland. Ook worden dezelfde stopcontacten gebruikt.
 • Er geen tijdsverschil met Nederland.
 • Kraanwater in Polen is, ondanks een lichte chloorsmaak, veilig om te drinken.
 • Dames- en herentoiletten worden regelmatig aangeduid met een driehoek en een cirkel, in plaats van een mannetje en vrouwtje. De driehoek is daarbij voor mannen, de cirkel is het damestoilet.
 • Voor bezoek aan kerken, kloosters en synagoges is bedekkende kleding verplicht. Mannen dragen een lange broek en mouwen tot over de ellebogen, vrouwen een rok tot over de knie en lange mouwen.
 • In synagoges dragen mannen een keppeltje op hun hoofd, die kun je vaak bij de ingang lenen.

<< Terug naar ‘Informatie over Krakau’

Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2017