Stadstours door Krakau

Wat ga je doen tijdens je stedentrip naar Krakau? De stad verkennen natuurlijk! Met een goede stadstour of rondleiding kun je in relatief korte tijd alle hoogtepunten van de stad te zien en krijg je uitleg over alles om je heen. Zo’n rondleiding kan in Krakau op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een rondwandeling, audioguide, een fietstour (met gids), per segway of vanuit een bus of elektrische wagen. Hieronder lees je onze tips en suggesties voor een geslaagde tour.

Nederlandse fietstour door Krakau

Op de fiets kun je Krakau goed bezoeken. Sinds een aantal jaren is het fietsen in de stad een stuk prettiger en op de fiets kun je makkelijk meerdere wijken van Krakau ontdekken. Wil je de stad per fiets bezichtigen en ook nog wat opsteken tijdens je fietstour? Ga dan op pad met een Nederlands sprekende gids. Je kunt met een professionele gids meefietsen die je van alles vertelt over Krakau en haar bewoners. Dit is een stuk levendiger omdat je vragen kunt stellen en met een groep samen rijdt. Een fietstour duurt zo’n 4 uur en kost € 22 per persoon. Je fietst onder andere door de historische binnenstad van Krakau, de Joodse wijk Kazimierz en door de oude Joodse getto.

Wandeltours door de stad

graffiti wandeling krakauEen wandeltocht door Krakau geeft je de mogelijkheid om met een groep de belangrijkste wijken van de stad te ontdekken. Omdat een wandeling door één wijk al snel 3 tot 4 uur duurt, kies je vaak de wijk die je in detail wil leren kennen. Voor veel mensen zal dat de historische binnenstad zijn, met het kasteel, de Jagiellonische universiteit en de vele kerken. Hou je meer van een themawandeling, dan is Kazimierz met zijn Joodse verleden een interessante wijk. Ook de oude Joodse getto is een interessante buurt om met een gids doorheen te lopen, zeker omdat je hier pas ziet wat zich tijdens de tweede wereldoorlog allemaal afspeelde, als je weet waar je moet kijken.

Er zijn veel verschillende organisaties die een wandeltour door Krakau aanbieden. Hieronder een aantal afwisselende wandelingen die je kunt kiezen:

  • Uiteraard raden we je van harte onze eigen Nederlandse audiotour aan. Daarin nemen we je mee naar de middeleeuwen en kun je met eigen ogen zien hoe het stadscentrum van Krakau zo is, zoals het nu is. Even downloaden op je smartphone en klaar! De audio guide kost € 4,00. Lees hier meer.
  • Kazimierz en Joodse getto wandeltour – In een kleine 3 uur leidt een Engelssprekende gids je door de rijke Joodse historie van Kazimierz en steek je de brug over naar de voormalige Joodse getto. De wandeltour eindigt bij het Schindler museum in de buurt, dus je kunt het bezoek aan dit museum eventueel combineren met deze interessante rondleiding door de twee wijken. Deze wandeltocht met gids kost € 20.
  • De communistische modelwijk Nowa Huta is een bezoek waard, maar het is handig daarbij een gids te hebben die kan vertellen waarom deze wijk precies zo uniek is. Tijdens een wandeling langs de bijzondere architectuur krijg je van een local verhalen te horen over het leven onder communistisch regime.  Crazy Guides bieden een populaire tour door Nowa Huta aan, waarin je wordt rondgereden in een ouderwets Trabantje door een ‘crazy’ (engelstalige) gids. Sinds kort is er ook een non-profit organisatie die Nowa Huta wil aanprijzen. Bij hun tour rijdt je in een typisch Poolse ‘maluch’, de piepkleine Fiat die decennia terug het straatbeeld domineerde. Als je tijdig reserveert, kunnen ze mogelijk een Nederlands sprekende gids beschikbaar stellen.
  • Free walking tours – in veel steden struikel je tegenwoordig over de zogenaamde ‘free walking tours’, zo ook in Krakau. Voordelen: je betaalt achteraf naar wat je de tocht waard vindt. Nadelen: met een beetje pech loop je in enorme groepen rond en sommige organisaties werken niet heel ethisch naar hun freelancers of de stad Krakau toe. De tochten van Good Cracow tours zijn vrij populair, daarnaast is de street art tour door Kazimierz en Podgórze, van FreeWalkingTour (met gele paraplu’s) een aanrader voor mensen die van graffiti en streetart houden.

 

Krakau op een segway

Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, en is even wennen. Maar staand op een segway ben je zo snel als een fiets en zo flexibel als wanneer je zou lopen. Je kunt Krakau daardoor relatief snel verkennen en toch in alle nauwe straatjes komen, zonder moe te worden. Ideaal voor mensen met een minder goede conditie of gewoon als het je leuk lijkt om eens op een segway te rijden. Voor tussen dan € 20 en € 60 ga je urenlang mee op een begeleide tour door de stad. Deze bedragen zijn inclusief de huur van de segway. Segway tours kun je onder andere hier boeken.

 

Elektrische golfkar of dubbeldekker bus

dubbeldekker-bus-krakow-defLaat je jezelf liever rijden? In Krakau rijdt een aantal organisaties met rode dubbeldekkerbussen rond. Deze ‘hop on hop off’ bussen rijden steeds hetzelfde rondje door de stad. Je koopt een kaartje voor één rondje of voor een bepaald aantal uur. Met kaartjes voor een aantal uren (bijvoorbeeld 24 of 48) kun je bij verschillende bezienswaardigheden uitstappen en later weer opstappen. Misschien ken je de bussen uit andere grote Europese steden. Hier in Krakau staan ze nog een beetje in de kinderschoenen. Kijk niet gek op van haperende apparatuur, oude bussen en je komt waarschijnlijk in de file terecht. De elektrische ‘golfkarretjes’ die je overal in de stad ziet, zijn volgens ons een veel beter alternatief voor een rondje Krakau.

 

Op zoek naar tours buiten Krakau?
Check de verschillende tours naar Auschwitz die je kunt boeken of bekijk hoe je de zoutmijnen van Wieliczka kunt bezoeken.

Laatst bijgewerkt op 30 januari 2020