Stadstours door Krakau

Wat ga je doen tijdens je stedentrip naar Krakau? De stad verkennen natuurlijk! Met een goede stadstour of rondleiding kun je in relatief korte tijd alle hoogtepunten van de stad te zien en krijg je uitleg over alles om je heen. Zo’n rondleiding kan in Krakau op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld met een rondwandeling,  audioguide, een fietstour (met gids), per segway of vanuit een bus of elektrische wagen. Hieronder lees je onze tips en suggesties voor een geslaagde tour.

Wandeltour door Krakau

graffiti wandeling krakauEen wandeltocht door Krakau geeft je de mogelijkheid om met een groep de belangrijkste wijken van de stad te ontdekken. Omdat een wandeling door één wijk al snel 3 tot 4 uur duurt, kies je vaak de wijk die je in detail wil leren kennen. Voor veel mensen zal dat de historische binnenstad zijn, met het kasteel, de Jagiellonische universiteit en de vele kerken. Hou je meer van een themawandeling, dan is Kazimierz met zijn Joodse verleden een interessante wijk. Ook de oude Joodse getto is een interessante buurt om met een gids doorheen te lopen, zeker omdat je hier pas ziet wat zich tijdens de tweede wereldoorlog allemaal afspeelde, als je weet waar je moet kijken.

Er zijn veel verschillende organisaties die een wandeltour door Krakau aanbieden. Hieronder een aantal afwisselende wandelingen die je kunt kiezen:

  • Nederlandstalige rondleiding door het centrum – Sinds kort geeft Dennis van Bezoek Krakau rondleidingen. In… het Nederlands! Kom je met een groep familieleden, vrienden of collega’s naar Krakau? En wil je in het Nederlands rondgeleid worden door de oude binnenstad van Krakau? Kijk dan even op onze pagina over de rondleiding. De tour duurt 3 uur, inclusief pauze, wodka & haring. Vanaf € 200 per groep.
  • Ben je met een klein groepje of alleen in Krakau? We snappen dat je dan geen € 200 wilt betalen voor een rondleiding. Daarom hebben we nu ook een Nederlandse audiotour gemaakt. Daarin nemen we je mee naar de middeleeuwen en kun je met eigen ogen zien hoe het stadscentrum van Krakau zo is, zoals het nu is. Even downloaden op je smartphone en klaar! De audio guide kost € 4,00. Lees hier meer.
  • Kazimierz en Joodse getto wandeltour – In een kleine 3 uur leidt een Engelssprekende gids je door de rijke Joodse historie van Kazimierz en steek je de brug over naar de voormalige Joodse getto. De wandeltour eindigt bij het Schindler museum in de buurt, dus je kunt het bezoek aan dit museum eventueel combineren met deze interessante rondleiding door de twee wijken. Deze wandeltocht met gids kost € 19.
  • Nowa Huta wandeltour – De communistische modelwijk Nowa Huta is de moeite waard om samen met een gids te bezoeken. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling langs de bijzondere architectuur en met verhalen over het communistisch regime. Zo’n wandeling via deze website kost € 15. Let op dat je 2 tramtickets meeneemt (+/- 2 euro), omdat je een afstand moet overbruggen. Bekijk je Nowa Huta liever vanuit een oldtimer Trabant, dan kun je beter hier kijken.
  • Free walking tours – in veel steden struikel je tegenwoordig over de zogenaamde ‘free walking tours’, zo ook in Krakau. Voordelen: je betaalt achteraf naar wat je de tocht waard vindt. Nadelen: met een beetje pech loop je in enorme groepen rond en sommige organisaties werken niet heel ethisch naar hun freelancers of de stad Krakau toe. De tochten van Good Cracow tours zijn vrij populair, daarnaast is de street art tour door Kazimierz en Podgórze is een aanrader voor mensen die van graffiti houden.

 

Nederlandse fietstocht door Krakau

Op de fiets kun je Krakau goed bezoeken. Sinds een aantal jaren is het fietsen in de stad wat veiliger en op de fiets kun je makkelijk meerdere wijken van Krakau ontdekken. Wil je de stad per fiets bezichtigen en ook nog wat opsteken tijdens je fietstour? Ga dan op pad met een Nederlandssprekende gids.
Je kunt met een professionele gids meefietsen die je van alles vertelt over Krakau en haar bewoners. Dit is een stuk levendiger omdat je vragen kunt stellen en met een groep samen rijdt. Een Nederlandse fietstour duurt 3,5 uur en kost € 22 per persoon. Je fietst door de historische binnenstad van Krakau, de Joodse wijk Kazimierz en door de oude Joodse getto.

 

Krakau op een segway

Staand op een segway ben je zo snel als een fiets en zo flexibel als wanneer je zou lopen. Je kunt Krakau daardoor relatief snel verkennen en toch in alle nauwe straatjes komen, zonder moe te worden. Ideaal voor mensen met een minder goede conditie of gewoon als het je leuk lijkt om eens op een segway te rijden. Voor tussen dan € 40 en € 55 ga je 4 uur lang mee op een begeleide tour door de stad. Deze bedragen zijn inclusief de huur van de segway. Tours kun je onder andere hier boeken.

 

Elektrische golfkar of dubbeldekker bus

dubbeldekker-bus-krakow-defLaat je jezelf liever rijden? In Krakau rijdt een aantal organisaties met rode dubbeldekkerbussen rond. Deze ‘hop on hop off’ bussen rijden steeds hetzelfde rondje door de stad. Je koopt een kaartje voor één rondje of voor een bepaald aantal uur. Met kaartjes voor een aantal uren (bijvoorbeeld 24 of 48) kun je bij verschillende bezienswaardigheden uitstappen en later weer opstappen. Misschien ken je de bussen uit andere grote Europese steden. Hier in Krakau staan ze nog een beetje in de kinderschoenen (haperende apparatuur) en komen ze regelmatig in de file terecht. De elektrische golfkarretjes die je overal in de stad ziet, zijn volgens ons een veel beter alternatief voor een rondje Krakau.

 

Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2017