Bezoek Auschwitz vanuit Warschau

Het voormalig concentratiekamp Auschwitz is een indrukwekkend museum dat iedereen een keer moet zien. Veel mensen kiezen Krakau als uitvalsbasis voor een bezoek aan Auschwitz. Maar ook vanuit Warschau is het bezoeken van de concentratiekampen nabij Krakau een optie. Warschau ligt ongeveer 300 kilometer van Auschwitz af, zo’n 4 uur rijden met de auto. Hoe vaak ben je nou in de buurt van zo’n indrukwekkende Unesco monument?

Concentratiekamp Auswitch - warschau Auschwitz bezoeken vanuit Warschau, is dat een optie?

Ja, een bezoek aan Auschwitz brengen als je in Warschau bent, is zeker goed mogelijk. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog of staat een bezoek aan Auschwitz al een tijd op je wensenlijst? Of ben je meer dan 3 dagen in Warschau en op zoek naar een interessante dagexcursie? Bekijk dan onderstaande informatie over het bezoeken van het concentratiekamp vanaf Warschau.

Warschau – Auschwitz per auto

Als je in Warschau bent met de auto, dan is heen- en weer rijden goed mogelijk. Voor de vliegers is een huurauto vanaf Warschau, vaak een stuk voordeliger via een vergelijker als Sunny Cars, een goede optie om het kamp te bezoeken. Je rijdt in 4 uur naar het concentratiekamp en hoeft geen rekening te houden met tijden van treinen en bussen en met overstappen. In dit geval kun je ook zo laat terug als je zelf wilt. Er is voldoende parkeerruimte bij het Auschwitz museum. Omdat je een lange rit voor de boeg hebt, is het misschien goed om te weten dat er bij het voormalig concentratiekamp weinig eetgelegenheden zijn. Op de autoweg tussen Warschau en Krakau zijn wel voldoende kleine restaurantjes waar je een simpele Poolse maaltijd kunt krijgen.

Openbaar vervoer tussen Warschau en Auschwitz

Er is openbaar vervoer van Warschau naar Auschwitz. Vanwege de lange reistijd, het overstappen en op tijd terugreizen, raden wij dit niet aan. Wil je een nachtje overnachten in Krakau of Oświęcim, dan kun je de bus of trein wel overwegen. Voor de avonturiers: met de trein reis je altijd eerst vanaf Warschau naar het centraal station van Krakau. Met de snelle trein doe je daar zo’n 2,5 – 3 uur over. Op Krakau Centraal heb je een trein naar Auschwitz nodig (á 2 uur) of een regionale bus (á 1,5 uur). Let op dat het treinstation van Auschwitz 2 km van de hoofdingang van het voormalige concentratiekamp ligt. Je zult dus al snel een taxi willen nemen als je met de trein aankomt. De regionale bus stopt wel voor de hoofdingang. Hou voor de heen- en terugweg rekening met zo’n 10 tot 11 uur reistijd in totaal.

  • Treinen tussen Warschau en Krakau kosten grofweg tussen de € 25-70 voor een retour, afhankelijk van de zitplaats en datum die je boekt. De trein of bus tussen Krakau en Auschwitz kost ongeveer € 10. Treintijden in Engels vind je hier.
  • Meer gedetailleerde informatie over openbaar vervoer tussen Krakau en Auschwitz lees je hier.

Wil je op eigen gelegenheid naar Auschwitz? Je kunt sinds 2020 enkel nog met een gids mee naar binnen. Zie meer uitleg over de (verplichte) losse kaartverkoop op deze pagina.

Georganiseerde excursie Auschwitz vanuit Warschau

De derde -en meest comfortabele- mogelijkheid is meegaan met een georganiseerde tour vanuit Warschau naar het concentratiekamp. Bij zo’n excursie is alles voor je geregeld: vervoer van en naar Warschau, kaartjes, een Engelstalige gids in Auschwitz (je gaat vaak wel met een groep mee). Er zijn tours die per trein gaan (naar onze mening niet de beste optie vanwege de langere reistijd), anderen halen je op per minibus bij je hotel en brengen je daar ’s avonds laat ook weer terug. De ene tour biedt lunch onderweg, de ander haalt je op vanaf je hotel in Warschau in plaats van op een centraal punt. De ene biedt privévervoer, de ander ook een stadstour door Krakau erbij. Kies de tour die het beste bij je wensen past én je budget. Want voor elke service betaal je extra, maar daar krijg je ook comfort voor terug.

auschwitz-ingang

 

Ander concentratiekamp bij Warschau

Wist je dat Warschau ook een Nazi concentratiekamp dichtbij de stad heeft? Dat is kamp Treblinka, op ongeveer een uur rijden van Warschau. Van het kamp zelf is weinig meer over; een museum en monument herinneren aan de tijd dat het concentratiekamp nog in werking was. Ook Treblinka kun je met een tour en gids bezoeken vanuit Warschau of er zelf heenrijden met een auto.

Laatst bijgewerkt op 1 maart 2020