Wawel


Wawel Kathedraal - Bezoek Krakau
De Wawel heuvel vormt het hart van Krakau. Op deze kleine heuvel midden in de stad staat het fantastische Wawel kasteel met op de binnenplaats de grote Wawel kathedraal. Hier vindt Krakau zijn oorsprong en het is voor bezoekers vaak de eerste plek die ze willen zien in de stad. In het kasteel kun je proeven van het leven van de vele koningen uit de Poolse geschiedenis, die in de kathedraal hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Oorsprong Wawel

Een plek als Wawel zit vol legendes. De belangrijkste is die van de draak die in een grot onder de heuvel woonde. Toen de draak verslagen was door een schoenmakerszoon, kon de heuvel bewoond worden. Al in de 11e eeuw stond er een landhuis, in de eeuwen daarna groeide dat huis uit tot een koninklijk kasteel van enorme omvang. Tot aan de 17e eeuw was het Wawel kasteel de woning van Poolse koningen, daarna verhuisde de Koninklijke familie naar de nieuwe hoofdstad Warschau en namen verschillende buitenlandse overheersers het bouwwerk in. Uiteindelijk werd het vervallen kasteel in 1930 volledig gerestaureerd en als museum in gebruik genomen.

Verken Wawel zelf

Wawel kasteel - Bezoek KrakauDe Wawel heuvel en de binnenplaats van het kasteel zijn vrij te bezoeken. Ook als je niet van plan bent het museum in te gaan, is een wandeling over de heuvel absoluut de moeite waard dankzij de prachtige gebouwen en het wijde uitzicht over de Wisła rivier en de stad.

Er zijn leuke audiotours beschikbaar die de wandeling over de heuvel voorzien van tekst en uitleg. Dan kun je op eigen tempo rondlopen en toch tekst en uitleg krijgen over wat je allemaal ziet. Deze (Engelstalige) audiotour begint beneden de heuvel en kan in ongeveer een uur – 0f langer – gelopen worden. Ook onze eigen, Nederlandstalige, audiotour leidt over de Wawel heuvel. De uitleg over het kasteelcomplex is dan wat minder uitgebreid omdat deze route ook nog de rest van de oude stad doorloopt. Net wat je leuker vindt dus.

Museum Wawel kasteel

Deze audiotours geven echter geen toegang tot de gebouwen zelf. Wil je het kasteel van binnen zien, dan kun je kaartjes kopen. Omdat het complex bestaat uit meerdere gebouwen, kun je uit verschillende tentoonstellingen kiezen. Het volledige kasteel is alleen te zien met alle kaartjes.

  1. State rooms: Een tour door de slaapkamers van koningen van weleer. Pracht, praal, geschiedenis en veel hemelbedden.
  2. Royal Private Apartments: De woon- en werkverblijven van de notabelen en hoogwaardigheidsbekleders die een belangrijk onderdeel vormden van de Poolse geschiedenis.
  3. Crown Treasury and Armoury: Imposante expositie met juwelen en cultuurschatten uit het Wawel kasteel. Je sluit de tour af in de kelders van het kasteel, waar veel wapens en harnassen te zien zijn uit onder meer de tijd van de Teutoonse ridders.
  4. Oriental Art: Geen land staat op zichzelf. Ook de Poolse koningen onderhielden nauwe banden met heersers van over de hele wereld. Veel cadeau’s en souvenirs die zijn uitgewisseld in Wawel, staan hier tentoongesteld.
  5. The Lost Wawel: Een kijkje in het kasteel van voor de renovatie. Met originele ruïnes en overblijfselen van gebouwen die ooit op de kasteelheuvel hebben gestaan.
  6. Dragons Den: In deze korte tour daal je af in de grot waar ooit de draak van Wawel huisde. Je verlaat de heuvel aan de oever van de Wisła, waar nu een vuurspuwend drakenbeeld staat.
  7. Sandomierska Tower: Een beklimming van de verdedigingstoren aan de zuidkant van het kasteel. Lange tijd heeft het dienst gedaan als luxe gevangenis, nu is het een flinke klim die beloond wordt met fantastisch uitzicht.
  8. In de zomer is er een tour die de (deels verborgen) tuinen van Wawel laat zien. Een aanrader voor wie van paleistuinen houdt of meer wil weten over het dagelijks leven van vroeger.

Wawel bezoeken

Informatie Wawel

Openingstijden: ma – vr 9.00 – 19.00 in het hoogseizoen. Daarbuiten sluiten ze om 17.00.
Toegansprijzen: 5 – 30 złoty
Maandag gratis toegang tot meerdere exposities (reserveer wel een gratis kaartje)
Website
Wawel Kathedraal
kaartje graftombes: 12 złoty
Website

Kaartjes voor een of meerdere tours kun je kopen bij de twee ticketbureaus op de heuvel zelf. Je koopt voor elke tour apart een kaartje. Bij het ticketbureau kun je ook kaartjes reserveren voor andere dagen, voor als je liever nog even wacht met een bezoekje. De kaartjes zijn tijdsgebonden, dus zorg dat je er op de dag zelf op tijd bent. Er mag een beperkt aantal mensen per dag bij Wawel naar binnen, dus zeker in het hoogseizoen kan het handig zijn om te reserveren via hun website. Zo omzeil je ook de lange wachtrij die op drukke tijden bij het ticketbureau kan ontstaan.

Wawel kathedraal bezoeken

De schittering van het met goud ingelegde dak is vanuit de hele stad te zien. De kathedraal op de Wawel heuvel is de plek waar Poolse koningen hun biecht deden en uiteindelijk ook begraven werden. Een traditie die tot op de dag van vandaag voortgezet worden. Bij gebrek aan koningen is het nu de laatste rustplek voor belangrijke kunstenaars, geestelijken, politici en vrijheidsstrijders. De kathedraal is grotendeels gratis te bezichtigen. Wil je de graftombes in, waar de koningen liggen begraven, dan heb je een kaartje nodig.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

<< Terug naar’Bezienswaardigheden in Krakau’