Krakau in het Nederlands, ontdek de stad in je eigen taal

Kan ik Auschwitz bezoeken met een Nederlandse gids? Zijn er rondleidingen door Krakau in het Nederlands? Vragen die we steeds vaker gesteld krijgen. Daarom hebben we het voor jullie uitgezocht en op een rijtje gezet.

Belgen en Nederlanders verstaan vaak redelijk tot goed Engels. Daarom is het voor musea, bezienswaardigheden en bijvoorbeeld restaurants niet interessant om ook Nederlandse opties aan te bieden. Zo ook in Krakau, waar de meeste informatie op Engelssprekenden is gericht. Hieronder lees je wat er wel en niet mogelijk is in het Nederlands.

krakau nederlandse rondleiding gids

De stad Krakau met Nederlandse gids

Er zijn steeds meer opties om Krakau te bezoeken met een Nederlandse gids. Je kunt je focussen op één wijk, zoals het oude centrum of de communistische wijk of 3 wijken tegelijkertijd bezoeken. Wandelend, fietsend of rijdend. De duurste optie is een rit in een oldtimer door Nowa Huta, de goedkoopste optie voor een Nederlandse tour is de Nederlandstalige audio tour door de binnenstad.

  • Audiotour binnenstad – Ben je niet met een groep, maar wil je wel een rondleiding door de binnenstad van Bezoek Krakau? Kies dan voor onze Nederlandse audio tour. Deze kost € 4,- p.p. en leidt je in 2 uur door het oude centrum van Krakau.
  • Drie wijken met een golfkar – Met de rondleiding en audioguide van hierboven bezoek je één wijk. Wil je ook de joodse wijk bezoeken en/of de joodse oude getto, dan kun je met een Nederlandse audioguide door de stad rijden. Daarvoor rijden door de hele stad speciale elektrische autootjes. Hier lees je meer over een rondleiding in zo’n ‘golfkar‘.
  • Stap op de fiets – Op de fiets door de stad heen, terwijl een Nederlandse gids je alles vertelt over Krakau. Deze tour is nu weer te boeken. Je bezoekt op de fiets de drie belangrijkste wijken. De fietstocht duurt 4 uur en per persoon betaal je  22 euro.

 

Concentratiekamp Auschwitz met een Nederlandse gids

In Auschwitz mogen alleen gidsen rondlopen met een licentie van Auschwitz. Voor individuele bezoekers, met andere woorden jij en een groepje vrienden of familie, bieden ze zelf geen Nederlandse gidsen aan. Ook zijn er geen audioguides (koptelefoons met vooraf opgenomen tekst) meer beschikbaar, niet in het Engels en niet in het Nederlands.

Ben je een geluksvogel en boek je máánden van te voren, dan heb je kans op deze Nederlandstalige privé rondleiding. De rondleiding duurt 3-4 uur en is met een eigen gids, dus alleen voor jouw groepje. Je betaalt tussen de €32 en €126 per persoon. Hoe groter de groep, hoe minder je per persoon betaalt. Deze gids verzorgt geen vervoer, dus dat regel je zelf of boek je er apart bij op die website. Mogelijkheden voor vervoer vind je op een rijtje op onze Auschwitz pagina onder het kopje ‘Eigen vervoer’.

Vind je dat te duur of wil je liever een tour waarbij je vervoer geregeld is, dan kun je het kamp toch het beste bezoeken met een Engelstalige gids via een tour naar Auschwitz (+/- 42 euro).

Zover wij begrijpen, zijn er bij Auschwitz zelf wel Nederlandse gidsen beschikbaar als je met een organisatie komt, zoals een schoolklas. Je kunt dan een mailtje sturen naar de afdeling reserveringen van het museum om te overleggen over een datum. Je bezoekt Auschwitz vaak ook met een Nederlandse gids als je een volledig georganiseerde reis vanuit Nederland boekt.

 

Wieliczka Zoutmijnen met Nederlandstalige gids

In de Wieliczka Zoutmijnen mogen alleen eigen gidsen rondleiden, in verband met veiligheid en om er zeker van te zijn dat ze genoeg kennis hebben. De zoutmijnen hebben geen Nederlandstalige gidsen in dienst. Hier kun je dus enkel kiezen voor een Engelstalige tour. Of Frans, of Duits als je dat gemakkelijker vindt.

 

Laatst bijgewerkt op 25 maart 2019

Reacties

comments